Financiar

#panificatie #evaziune fiscala #salarii #piata subterana #patronat

Painea romaneasca se vinde 'la negru'

Evaziunea fiscala din industria de morarit si se ridica, anula, la aproximativ 700 de milioane de euro, potrivit patronatului din domeniu. Reprezentantii sustin ca in primele doua luni ale lui 2009, s-a estimat ca jumatate din aceasta piata a functionat "la negru". Datele sunt confirmate si de Ministerul Administratiei si Internelor , care a cerut ca societatile care produc ori comercializeaza faina si produse de panificatie sa fie controlate "la sange".

"Vreau sa dispara painea 'murdara' de pe masa romanului si va asigur ca nicio firma de morarit si panificatie care nu respecta legea nu va ramane nesanctionata. Nu doar legalitatea producerii si vanzarii painii e controlata, ci si a carnii, laptelui, legumelor, fructelor, tot ce inseamna alimente. Nu e de joaca. Avem un plan national de combatere si prevenire a evaziunii fiscale", a declarat Dan Nica, ministrul de Interne, citat de cotidianul Adevarul.

La randul sau, patronatul din industria de panificatie ROMPAN a explicat ca "piata produselor alimentare din domeniul morarit si panificatie este acaparata in procent de 60% de producatorii si comerciantii din asa numita ' ', iar cei care manipuleaza acesti bani murdari se sustrag de la plata taxelor si impozitelor, avand puterea de a corupe chiar si reprezentanti ai autoritatilor".

"Pe de alta parte, salariile lucratorilor din sunt la un nivel care genereaza o ridicata si mai ales o motivare scazuta pentru meseriile din domeniu. Motivul pentru care nu pot fi majorate salariile tine de presiunea costurilor asupra firmelor care lucreaza corect, afectate de constrangeri bugetare si obiectivele de dezvoltare. In aceste conditii companiile care respecta regulile nu pot rezista competitiei neloiale a celor care produc si vand produse de panificatie in mod evazionist", precizeaza patronatul pe site-ul institutiei.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea