Financiar

#barack obama #plan anticriza sua

Obama spune ca planul anticriza ar putea fi adoptat intr-o luna

Presedintele american Barack Obama a declarat, in prima sa alocutiune radiodifuzata in calitate de sef al statului, ca spera sa promulge vastul sau plan pentru relansarea economiei, evaluat la 825 de miliarde de dolari, in mai putin de o luna.

"Sunt fericit sa anunt ca cele doua partide din Congres lucreaza deja activ la acest plan si sper sa il promulg in mai putin de o luna", a declarat Obama, relateaza AFP. Presedintele american urmeaza sa se intalneasca in cursul zilei de sambata cu echipa sa economica, pentru a stabili prioritatile bugetare ale noului Guvern. Presedintele a avertizat ca rezolvarea problemelor economice necesita timp, dar s-a declarat increzator ca o actiune curajoasa va ajuta tara sa se repuna pe picioare.

"Daca actionam in calitate de cetateni si reincepem munca pentru a reface America, atunci am incredere ca vom iesi din aceasta perioada dificila mai puternici si mai prosperi decat inaine", a dat el asigurari. Declaratiile au intervenit in conditiile in care rata somajului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani, ceea ce scoate in evidenta provocarea cu care se confrunta noua administratie americana. Obama a avertizat ca, daca nu vor fi luate masuri, rata somajului ar putea depasi 10%. El a afirmat ca planul sau de relansare vizeaza sa stimuleze sectoare vaste ale economiei, creand in acelasi timp intre trei si patru milioane de locuri noi de munca.

"(Trebuie - n.red.) sa investim in prioritatile noastre, ca energia si educatia, sanatatea si noile infrastructuri, care sunt necesare pentru a ne simti puternici si competitivi in secolul al XXI-lea", a subliniat el. Proiectul vizeaza, de asemenea. sa dubleze productia de energie verde (eoliana, solara si provenind din biocarburanti) in decurs de trei ani, precum si construirea unei noi retele electrice . Obama a propus si trecerea dosarelor medicale in format electronic, in decurs de cinci ani, renovarea si modernizarea a 10.000 de scoli si reinnoirea infrastructurii tarii.

De asemenea, milioane de americani urmeaza sa aiba acces la internet de mare viteza. Republicanii avertizeaza ca aceste masuri ar putea accentua foarte mult deficitul bugetar care, potrivit Biroului pentru buget al Congresului, va atinge 1.100 de miliarde de dolari in anul 2009.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea