Financiar

#insolventa #firma #manager

Numarul de insolvente va creste la peste 20.000 pana la finalul anului

Peste 10.000 de firme au intrat in procedura de insolventa de la inceputul anului din cauza problemelor financiare cu care se confrunta si ca urmare a imposibilitatii de recuperare a banilor. Astfel, trei companii din patru care au solicitat de la inceputul anului deschiderea procedurii de insolventa sunt creditori care nu au gasit o solutie mai rapida pentru a-si recupera creantele si au incercat sa puna presiune pe datornici prin intermediul tribunalului, arata ultimele statistici ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Potrivit specialistilor in insolventa, criza financiara si panica provocata de aceasta, pe langa blocajul financiar la creditori, sunt principalele probleme care determina companiile sa ceara insolventa.

Prognozele specialistilor in insolventa arata ca situatia va continua sa se inrautateasca din toamna. Arin Stanescu, presedintele UNPIR , si Oana Luca, asociat coordonator Casa de Insolventa Transilvania, estimeaza ca numarul cererilor de insolventa va depasi 20.000 pana la finele lui 2009.
"Numarul solicitarilor de insolventa va creste, cu siguranta, in acest an, mai ales ca marii creditori financiari inca nu si-au pierdut rabdarea si nu au trecut la actiune. Bancile nu apeleaza, deocamdata, la proceduri de insolventa pentru a-si recupera creantele. Insa cred ca acest lucru se va intampla din toamna", a explicat Stanescu pentru Business Standard.

Panica determina managerii romani sa ceara insolventa


In perioada 1 ianuarie-15 iulie, peste 10.000 de companii romanesti au cerut deschiderea procedurii de insolventa in instanta. Dintre ele, doar o treime sunt firme care au cerut intrarea in insolventa din proprie initiativa (3.040), restul de 7.000 fiind companii creditoare, potrivit informatiilor furnizate de ONRC.

"Criza financiara si panica provocata de aceasta sunt principalele probleme care determina companiile sa ceara insolventa, la care se adauga blocajul financiar la creditori", a declarat Oana Luca.

Unul dintre motivele pentru care o firma alege insolventa este, de fapt, posibilitatea unei strategii de eficientizare a propriei afaceri, spune Luca. "Companiile vor sa-si conserve pozitia, sa-si minimizeze pagubele si sa-si apere afacerea de creditori, pentru ca nu vor sa piarda ceea ce au. Unii dintre ei se gandesc chiar la vanzarea afacerii pe termen lung", explica aceasta.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea