Financiar

#ce trebuie sa stii #lansare start-up #start-up

Nu trebuie sa fii bogat ca sa lansezi un start-up

De ce ai nevoie pentru a pune pe roate un start-up? Probabil ca e genul de intrebare care suporta o multitudine de raspunsuri, insa mai mult ca sigur ca majoritatea celor chestionati vor mentiona resursele financiare.

Cu multi ani in urma, cu un minim de cunostinte detinute, probabil ca acesta ar fi fost un raspuns pertinent, dar in zilele noastre imi folosesc dreptul la replica pentru a-l contrazice. Resursele financiare se regasesc cu siguranta intr-un top cinci al celor mai importante criterii pentru a demara un business, dar sunt detronate, fara doar si poate, de ceea ce numim intr-un mod banal, vointa. Caci banii fara implicare nu au reprezentat niciodata o reteta de succes. Trebuie sa-ti doresti cu adevarat, ca efortul sa capete sens!

Odata ce te-ai convins ca vei gazdui acest business in gandurile tale cat e ziua de lunga, poti sa te apuci de treaba, dar nu la modul heirupist. Va trebui sa intocmesti un plan cu obiective si termene pentru realizarea lor in asa fel incat, daca prin cine stie ce imprejurari nefericite vei fi angrenat in alte activitati timp doua saptamani, odata ce ai revenit, sa poti spune cu precizie unde te-ai oprit din implementarea acestuia. Acest plan va trebui sa contina si resursele ce vor fi implicate. Si iata-ne intrebandu-ne cum/cat ar trebui sa bugetam fiecare activitate pentru a duce proiectul la bun sfarsit si nu in ultimul rand, daca aceste resurse ne sunt accesibile. Daca suntem sovaielnici in privinta raspunsului si nu numai, ar trebui sa ne uitam in piata si sa vedem ca exista solutii la indemana si anume, accesare de fonduri europene nerambursabile.

Exista o sumedenie de firme de consultanta care ne pot ajuta in intocmirea si depunerea dosarului pentru a intra in posesia finantarii necesare business-ului nostru. De dorit, ar fi sa ne interesam in piata si sa optam pentru o firma de consultanta in accesarea de fonduri europene care se bucura de recomandari. Nu neaparat ca ar putea fi o alegere mai putin buna in a lucra cu o firma necunoscuta, dar si aici, ca in orice domeniu, experienta e importanta. Probabil ca replica interlocutorului meu imaginar ar face referire la costurile implicate de o astfel de colaborare. Insa, daca ar lua in calcul ca studiul intreprins de firma de consultanta ar avea ca scop adoptarea unor decizii bazate, in primul rand, pe oportunitatea de dezvoltare a afacerii, intr-o piata in care, se pare, ca in fiecare domeniu s-a spus ultimul cuvant, atunci suma facturata, probabil, ar parea de-a dreptul rezonabila. Mai mult decat atat, partenerul de afaceri ales ar fi responsabil de elaborarea planului de afaceri, care ar avea la baza proiectii economico-financiare bine documentate pentru ca business-ul sa fie unul sustenabil, iar programul de finantare pentru care s-ar opta, ar fi adecvat investitiilor prin verificarea si validarea criteriilor de eligibilitate ale clientului. Astfel, rata de succes ar creste exponential, iar teama de esec s-ar reduce simtitor. Deloc de ignorat!

Daca maine m-as decide sa-mi fac, de exemplu, un business on-line de vanzare rochii de mireasa, as recurge, cu siguranta, la un astfel de consultant! Pe langa consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea finantarii de care as beneficia, as putea aplica si pentru cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale care m-ar ajuta sa-mi consolidez business-ul si poate chiar sa-mi creez avantaje competitive, fie ca ar fi vorba de vanzari, fie de gestionarea resurselor financiare si/sau umane. In afara de construirea site-ului si cheltuielile anexe, achizitia spatiului de lucru, tehnologia necesara, salariile implicate, as beneficia in cadrul aceleasi finantari si de un buget de promovare care m-ar ajuta sa-mi ating segmentul tinta de clienti. Odata finantarea aprobata, nu mi-ar mai ramane decat sa urmaresc cu strictete planul si sa nu ma abat in implementarea lui. Corectiile vor veni singure, dar vor fi de suprafata!

Manusa este aruncata, ramane de vazut cine o va ridica!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea