Financiar

Noua dobanda a BNR, asteptata sa domoleasca marsul preturilor

Analistii considera ca deciziile de politica monetara nu vor mai influenta semnificativ evolutia cursului de schimb. Banca Nationala a Romaniei decide, in sedinta de politica monetara de astazi, daca va majora sau nu nivelul actual al dobanzii-cheie, precum si cel al rezervelor minime obligatorii. Parerile analistilor privind deciziile bancii centrale sunt impartite.

O parte dintre analisti anticipeaza o mentinere a nivelului actual al dobanzii de politica monetara, in asteptarea efectelor masurilor luate anterior. Altii insa sunt de parere ca banca centrala va decide o noua crestere cu jumatate de punct procentual a dobanzii, in conditiile unei inflatii inca destul de ridicate.

Banca centrala ar putea astepta efectul masurilor anterioare

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), anticipeaza o crestere pana la 9,5% a dobanzii-cheie, desi considera ca pasul corect ar fi mentinerea dobanzii. "In logica deciziilor luate pana acum ma astept la o crestere cu jumatate de punct procentual. Cu toate astea, consider ca cel mai bine ar fi ca banca centrala sa mentina nivelul actual pentru ca asteptarile inflationiste sa nu fie afectate", a explicat Voinea.

La randul sau, Dragos Cabat , presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), se asteapta ca BNR sa nu modifice nivelul dobanzii-cheie. "BNR va lasa dobanda pe loc pentru ca are nevoie sa vada efectele masurilor pe care le-a luat pana acum", a aratat Cabat. De aceeasi parere este si Florian Libocor, economistul-sef al BRD, care nu vede oportuna majorarea dobanzii-cheie.

Pe de alta parte, sunt analisti care prevad cresterea dobanzii, in conditiile in care inflatia se mentine la peste 8%. "Asteptarile noastre prevad o majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, si asta in conditiile in care inflatia va creste sau se va mentine la un nivel ridicat", ne-a declarat Catalina Constantinescu, analist in cadrul ABN AMRO Bank.

In plus, analistul este de parere ca un nivel al dobanzii-cheie de 10% ar fi unul mai adecvat, insa BNR, probabil, se gandeste sa nu impulsioneze in acest mod creditarea in valuta. O majorare pana la 9,5% a dobanzii-cheie este anticipata si de Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, sustine ca majorarea dobanzii-cheie poate fi justificata si de faptul ca aceasta este ultima sedinta de politica monetara inaintea Pastelui, cand cererea de bunuri va creste destul de mult. In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, analistii nu prevad o modificare a acestora.

Leul, expus unei posibile deprecieri

Analistii sustin ca masurile monetare vor avea un efect de foarte scurta durata atat a cursului de schimb, cat si asupra inflatiei. "Inflatia este una structurala, nu mai poate fi redusa prin politica monetara, are nevoie de masuri la nivel fiscal", a spus Voinea.

La randul sau, Libocor crede ca invalidarea asteptarilor pietei ar putea genera o depreciere moderata a leului, iar confirmarea acestora ar putea aprecia usor moneda nationala. "Indiferent de sensul in care leul va reactiona, lucrurile vor reintra in normal", a apreciat economistul-sef al BRD. Cabat spune ca leul s-a apreciat in ultimele sedinte, in asteptarea deciziilor, dar astazi probabil acesta se va deprecia.

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea