Financiar

#norvegia #extragere gaz #conflict ruso-ucrainean

Norvegia extrage gaz la capacitate maxima

Norvegia extrage gaz la capacitate maxima pentru a deservi Europa, afectata de sistarea livrarilor ruse via Ucraina si traversata de un val de frig, dar al doilea exportator european nu va putea suplimenta cu mult mai mult volumul exportat.

Compania norvegiana de export Gassco, a livrat 342 de milioane de metri cubi de gaz in 24 de ore miercuri, un record absolut, in conditiile in care, intr-o zi de iarna, volumul normal este de 300 de milioane de metri cubi, informeaza AFP.

"Este ceva ce nu am mai vazut pana acum, este enorm. Am atins un plafon in ceea ce priveste capacitatea", a declarat purtatorul de cuvant al grupului, Kjell Varlo Larsen. "Iarna, functionam mai mult sau mai putin la capacitate maxima.

Daca cererea va creste, nu vom putea produce mai mult", avertizase Ola Morten Aanestad, insarcinat cu comunicarea la la compania petroliera si de gaze StatoilHydro, inca de la inceputul crizei ruso-ucrainene.

Norvegia furnizeaza 21% din cantitatea de gaz importata de Europa, fata de 41% Rusia. Productia tarii scandinave a crescut semnificativ in ultimii ani, in conditiile in care numeroase tari europene o prefera ca alternativa la gazul rusesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea