Financiar

#norme bnr #reanalizare norme #creditare #banci

Normele de creditare, reanalizate in ianuarie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reanaliza, in ianuarie 2009, impreuna cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse, in conditiile in care datele disponibile in prezent nu sunt relevante.

"Vom reanaliza in ianuarie, pe baza datelor statistice din decembrie, oportunitatea unor eventuale adaptari a normelor pentru persoanele fizice, pentru a putea asigura flexibilitatea si adaptarea la realitatile pietei", a spus Florin Georgescu , prim-viceguvernator al BNR, citat de NewsIn.

El a adaugat ca efectul de temperare a ritmului de crestere a creditului in octombrie nu a fost determinat de introducerea noilor norme de creditare a populatiei, ci de restrangerea lichiditatii disponibile pentru bancile din Romania, in contextul crizei financiare internationale.

"Primele aprobari acordate bancilor pe noile norme au fost primite abia incepand cu 15 - 18 octombrie 2008, deci bancile puteau da inca imprumuturi dupa normele vechi. Sunt inca banci care lucreaza dupa normele vechi, in conditiile in care au intarziat cu depunerea variantei finale a normelor si le-au adus la BNR dupa termenul limita de 6 octombrie. Efectul regulamentului modificat pentru creditarea populatiei il vedem abia din noiembrie", a mai spus Georgescu. El a completat ca, prin urmare, temperarea avansului creditului este legata de "situatia lichiditatii in sistemul bancar ".

Creditarea a inregistrat scaderi semnificative Ritmul anual de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a incetinit semnificativ in octombrie, la 44,8%, de la 50,5% in luna precedenta, ca urmare a comprimarii accentuate a imprumuturilor in valuta , potrivit datelor bancii centrale.

Creditele in valuta acordate populatiei, care au avansat in ritm accelerat in ultimii ani, s-au comprimat in octombrie cu 1,2% fata de luna anterioara, pana la 54,39 miliarde lei (14,86 miliarde euro) la valoarea echivalenta in lei. La valori exprimate in euro, creditul in valuta acordat populatiei a crescut usor in octombrie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea