Financiar

#previziuni criza 2009 #scumpiri benzina tigari #rca mai scump

Ne ardem portofelele in 2009?

2009 va fi un an sumbru din punct de vedere economic deopotriva pentru salariati, micii intreprinzatori, marile companii si statul roman. Anul incepe cu majorari de pret, noi disponibilizari, salarii inghetate si spectrul falimentului si recesiunii.

Ce si cat se scumpeste?

Chiar de la 1 ianuarie 2009, vom scoate mai multi bani pentru combustibil si alcool. Din cauza majorarii cursului de schimb al euro la care se calculeaza accizele, carburantii si bauturile alcoolice se scumpesc cu 3% de la 1 ianuarie. Noul curs de referinta pentru finantele romanesti inseamna o crestere in bloc a accizelor cu 11,3% pentru ca se ia in considerare valoarea euro din 1 octombrie 2008.

Pe langa sporirea costului pe diferenta de curs, carburantii vor avea de la 1 ianuarie si accize marite . Ceea ce se traduce printr-o scumpire de 10 bani pe litrul de motorina si una de 12 bani la litrul de benzina. Dupa ce ca Guvernul Tariceanu a triplat taxa auto pe ultima suta de metri, ea se va mai scumpi inca o data si de la 1 ianuarie cu 11,3%, reprezentand diferenta de curs fiscal al euro.

Sa mergi cu masina va fi un lux, daca te gandesti ca din 2009 si asigurarile auto obligatorii se vor scumpi fata de 2008. Declaratiile reprezentantilor CSA si actorilor din piata sunt contradictorii. Primii preconizeaza majorari de cel mult 10%, asiguratorii vorbesc si de cresteri cuprinse intre 50% si 100%. Cert este ca pentru persoanele fizice tariful RCA scade pe masura ce varsta proprietarului masinii creste.

Si accizele la tigari se majoreaza.

Acciza la produsele din tutun va creste, conform calendarului convenit cu UE. Insa scumpirile la tigari se amana totusi, avand in vedere ca pretul tigarilor a fost crescut in avans pentru a atenua efectul cresterii accizelor. Pana la finalul lui 2009 insa cea mai vanduta categorie de tigari (Kent, Marlboro) va costa 6,5 lei pe pachet. Somaj, falimente, disponibilizari In ultimul trimestru din 2008, criza economica a adus peste 50.000 de disponibilizari in Romania.

Iar previziunile pentru 2009 arata si mai rau. Pe langa alte mii de oameni care isi vor pierde locurile de munca, in 2009 nu vor exista cresteri salariale. Investitiile sunt majoritatea blocate si exista si o scadere semnificativa a comenzilor la export.

Multe companii se vor confrunta cu o inghetare a salariilor, ceea ce inseamna ca fie nu vor creste deloc salariile, fie vor fi majorate doar cu un procent suficient de mare incat sa acopere rata inflatiei. Conform specialistilor din domeniu, cresterile salariale in firmele din sectorul privat se vor situa in 2009 aproape de 0, suferind astfel o corectie importanta fata de cele 10 procente prognozate de catre firmele respective.

De asemenea, din declaratiile specialistilor in resurse umane rezulta ca firmele ar putea creste salariile doar pentru angajatii care se dovedesc cei mai performanti si numai in asa fel incat aceste cresteri sa acopere inflatia, care, pentru 2009, a fost prognozata de catre BNR la 4,5%. In plus, accesul greoi la credite si situatia dramatica de pe piata de capital ar putea duce la inchiderea unui numar mare de firme in 2009.

Numarul de falimente ar putea creste exponential la anul, in situatia in care sursele de finantare pentru companii sunt din ce in ce mai putine. In 2008, an in care efectele crizei au inceput sa se simta puternic numai spre sfarsit, numarul falimentelor este estimat la 14.000. In 2009, un an aflat in zodia crizei, numarul de firme prabusite ar putea atinge cote alarmante. Principalele surse de la care companiile fac rost de bani in caz de nevoie sunt creditele bancare, piata de capital si fondurile de investitii.

Acum, piata creditelor este aproape inghetata, iar celelalte mecanisme de finantare sunt si ele subrede. Si statul e in criza Cresterea economica a Romaniei in anul 2009 va fi de 1%, potrivit analistilor de la Fitch. In ceea ce priveste deficitul bugetar de anul viitor al Romaniei, Fitch estimeaza ca va ajunge la 5% din PIB.

Exista si scenarii mai pesimiste care vorbesc de un deficit de pana la 6,3%. In schimb, programul de guvernare al PD-L-PSD ia in calcul, pentru anul viitor, o crestere economica de 3,5%, reducerea deficitului bugetar la 1,7% din PIB si al celui de cont curent la 10,5% din PIB, estimari mult mai optimiste decat cele ale Fitch. Si in lume, anul viitor, cresterea economica globala nu va depasi 0-0,5%, comparativ cu 2,7% cat a fost anul acesta.

Europa si Statele Unite se vor confrunta cu una dintre cele mai grave recesiuni din ultimele decenii. Aceste "cifre negre" provin de la compania londoneza de consultanta Global Insight si Saxo Bank din Danemarca, care si-au prezentat recent predicttiile privind evolutia economiei mondiale in anul 2009. Astfel, SUA au intrat in decembrie 2007 in, probabil, cea mai profunda recesiune de la al doilea razboi mondial, economia americana putand inregistra o scadere de 1,8% in 2009.

La randul sau, Europa este amenintata cu cel mai grav declin economic din ultimii 20 de ani, Japonia - din ultimii 10 ani. Dupa ce Japonia, Irlanda, Italia si Germania au intrat oficial in recesiune, se asteapta si alte economii din UE. Pentru zona euro, Global Insight "prezice" scaderea PIB cu 1%, iar pentru Japonia, cu 1,3%.

Daca Global Insight prognozeaza ca pretul petrolului va scadea sub 40 de dolari barilul, Saxo Bank indica 25 de dolari pentru un baril si avertizeaza cu posibile miscari sociale in Iran. Toate aceste probleme este imposibil sa nu afecteze si Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea