Financiar

#familie #cont propriu #subzistenta #intreprinzatori

Micii intreprinzatori, la limita subzistentei!

Aproape 52% din lucratorii pe cont propriu spun ca sunt incapabili sa acopere cheltuielile necesare traiului. Cei mai multi nu pot nici macar sa-si asigure hrana zilnica.



Ancheta bugetelor de familie pe 2007, realizata de Institutul National de Statistica (INS), a consemnat si cateva lucruri cel putin ciudate, referitoare la gospodariile ai caror capi sunt lucratori pe cont propriu in activitati neagricole.

La capitolul "posibilitati de satisfacere a nevoilor de consum", 51,9% din intreprinzatorii chestionati au declarat statisticienilor ca "nu pot face fata cheltuielilor cu venitul lunar realizat".

Reamintim ca din categoria "lucratori pe cont propriu" fac parte, de regula, intreprinzatorii inregistrati ca persoane fizice autorizate si care desfasoara diverse activitati neagricole, cum ar fi croitorie, ceasornicarie, reparatii electrocasnice etc., dar si consultanta, publicitate sau creatie cultural-stiintifica. Despre ei se spune, in general, ca au venituri cel putin indestulatoare – in niciun caz ca ar fi muritori de foame!

Asigurarea hranei, cea mai mare problema


"Din cauza lipsei resurselor financiare", intreprinzatorii aflati in incapacitate de acoperire a costurilor au declarat, in cadrul anchetei INS, ca nu pot plati la timp chiria (3,5%), intretinerea locuintei (37,3%), energia electrica (19,7%), telefonul (8,9%) sau abonamentul radio-TV (7,4%). Cei mai multi insa (peste 80%) au afirmat ca s-au aflat "in imposibilitatea de a cumpara produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei"...

Pentru ca "Adevarul" a urmarit acest fenomen de mai multi ani, suntem in masura sa reamintim ca ponderea celor care traiesc la limita subzistentei crescuse vertiginos in perioada 2004-2005 (ajunsese la peste 85%), insa ulterior a inceput sa scada spre 80% din totalul celor aflati in incapacitate de acoperire a costurilor vietii.

(continurea in Adevarul)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea