Financiar

#indicator #imobiliar #pret

"Mercurialul" caselor: din 2010, romanii vor sti preturile reale

Incepand cu anul viitor, cei care vor dori sa achizitioneze o casa sau un teren vor putea afla, pentru prima data, care este pretul real platit pentru o proprietate similara din aceeasi zona, pentru ca autoritatile vor comunica periodic un indicator al pietei imobiliare.

Indicatorul real la preturile locuintelor va fi elaborat de Institutul National de Statistica (INS), Banca Nationala a Romaniei, cat si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania ( UNNPR ) si va reflecta preturile de tranzactionare si nu pe cele cerute de proprietari, anunta institutiile. 

Astfel, orice agentie imobiliara sau cumparator va putea cunoaste care este valoarea reala a locuintelor sau terenurilor dintr-o anumita zona. Initiativa privind stabilirea unui indice valoric al pietei imobiliare a fost anuntata la inceputul anului 2008, urmand ca acesta sa fie elaborat de INS, BNR si UNNPR si implementat in 2010.

"Acest indicator va fi calculat de Institutul National de Statistica, pe baza preturilor declarate ale tranzactiilor imobiliare, informatii pe care deja le comunica toti notarii din Romania, din cele aproximativ 2.000 de cabinete notariale", a declarat pentru Gandul Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al UNNPR.

Pe langa stabilirea corecta a preturilor in lei la tranzactii, indicatorul va dispune si de informatii suplimentare privind imobilul respectiv – anul construirii, numarul de etaje, suprafata apartamamentului -, precum si onorariul incasat. INS va afla si daca un imobil a fost cumparat cu bani imprumutati de la banca, din formularul pe care trebuie sa-l completeze cumparatorul.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

  •   2009-07-28
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii