Financiar

#economie #industrie #someri #servicii #comert

Managerii romani: Economia se va stabiliza, dar va creste numarul somerilor

Activitatea din industrie si constructii va fi relativ stabila, iar comertul cu amanuntul si serviciile vor scadea moderat in perioada mai - iulie, timp in care numarul angajatilor s-ar putea reduce in toate domeniile, sustin managerii firmelor chestionati de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -2%). In ceea ce priveste numarul de salariati, se estimeaza o scadere, cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea mobilei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.


Totodata, ancheta Institutului Nacional de Statistica arata ca pentru unele activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total.

In ceea ce priveste preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni.

Activitatea in domeniul constructiilor

Pentru acest domeniu, managerii estimeaza ca in urmatoarele trei luni se va inregistra o tendinta de relativa stabilitate a volumului productiei si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi, soldul conjunctural fiind de 11%.

Se prognozeaza, de asemenea si o reducere a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de 13%.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, managerii estimeaza o relativa stabilitate.

Comertul cu amanuntul

Managerii din sectorul de comert cu amanuntul au indicat o tendinta de scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de aproximativ 7%.

In ceea ce priveste volumul vanzarilor de marfuri, acesta va avea o tendinta de relativa stabilitate, iar pentru aceeasi perioada, angajatorii prognozeaza un trend descendent al numarului de salariati din acest sector.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea