Financiar

#manageri industrie servicii #disponibilizari salariati angajati #stabilitate in comert

Managerii estimeaza o scadere a activitatii in industrie si constructii

Managerii firmelor romanesti estimeaza reducerea productiei si a numarului de angajati in industrie si constructii in perioada ianuarie-martie 2009. Totodata estimeaza si o activitate stabila in comert si servicii, desi preturile ar urma sa creasca.

Aproape trei din zece (29%) manageri din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni , o scadere a volumului productiei ( sold conjunctural -17%), pe fondul unei diminuari semnificative a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa, "cea mai mare inregistrata de la inceputul anului", potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Managerii anticipeaza o tendinta negativa si in ce priveste numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare, in timp ce pentru preturile produselor industriale acestia prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Managerii firmelor din constructii se asteapta ca in urmatoarele trei luni acest sector sa fie afectat de scaderi in ce priveste volumul productiei (sold conjunctural -33%), stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -26%), precum si personalul angajat atat pe total (sold conjunctural -28%), cat si pe grupe de marime a companiilor.

Actorii economici estimeaza, insa, o crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +24%).

Stabilitate in comert , crestere in servicii

Pentru perioada ianuarie - martie 2009, managerii din comertul cu amanuntul au asteptari pesimiste privind evolutia acestui domeniu, ca urmare a contextului economic international, caracterizat de incertitudini referitoare la dezvoltarea economica viitoare.

Situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de +7% in ianuarie 2009 fata de +5% inregistrat in luna decembrie 2008, iar volumul total al vanzarilor de marfuri isi mentine tendinta semnalata in luna anterioara (sold conjunctural +26%), potrivit INS.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea