Financiar

#firma #romania #bulgaria

Mai merita sa incepi o afacere? Da, in Bulgaria

Romanii nu sunt speriati de criza economica si continua sa isi deschida firme. O fac, insa, in Bulgaria, semn ca ideea de a mai face afaceri in Romania ii sperie mai mult decat criza si prognozele unor economisti mai pesimisti.

Ce ii atrage pe romani in Bulgaria? Impozitul pe profit de doar 10%, taxele mai mici de cateva ori decat cele din tara noastra, tarifele mai mici la utilitati, sindicate mai rationale, datorii platite mai rapid de catre stat si timpul mai scurt de infiintare a unei firme.

Si daca toate astea nu erau de ajuns pentru a convinge pe cineva sa isi mute afacerea peste Dunare, la doar o ora si jumatate de Bucuresti, mai este si problema mediului de afaceri din Romania. Oamenii de afaceri romani spun ca fug de lipsa de predictibilitate si de schimbarile fiscale facute la cateva luni. Adica nu sunt atrasi de Bulgaria, ci goniti din Romania.

"Fenomenul migrarii in afara granitelor tarii este un fapt care ar trebui sa ne ingrijoreze foarte mult", atrage atentia Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania UGIR-1903, care a spus ca foarte multe firme din Romania se inchid din cauza balbaielilor Guvernului, din cauza lipsei de masuri si a caderii dramatice a consumului.

"Toate aceste lucruri sunt in defavoarea economiei romanesti. In final sunt taxe si impozite pe care le vor incasa alte tari, nu Romania. Nu trebuie uitat ca suntem membri ai Uniunii Europene si ca traim intr-o lume globalizata in care foarte mari diferente in ceea ce priveste marimea taxelor nu pot sa existe pentru ca ele fac economia necompetitiva", a explicat acesta pentru Ziare.com.

Si Maria Grapini, managerul companiei Pasmatex, sustine ca managementul crizei facut de Guvern nu a facut decat sa ii demolarizeze pe intreprinzatori, care vor sa vanda si sa renunte.

"S-a introdus si aceasta teama. E ca la banca. Daca s-a creat o panica, toata lumea scoate banii si banca pica. Asa e si cu mediul de afaceri. Mediul de afaceri pica din cauza acestei psihoze care a fost introdusa de proasta comunicare si de masurile absolut aberante ale Guvernului. Nimeni nu mai are curaj. E absolut demobilizator sa vezi peste tot ca toata lumea vrea sa vanda. Nimeni nu mai vrea sa continue", a declarat Maria Grapini pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste ajutoarele promise de ministerul Economiei tinerilor intreprinzatori, nici acestea nu mai par sa convinga pe nimeni. Ministrul Adriean Videanu a anuntat recent ca va da pana la 20.000 de euro tinerilor absolventi care pornesc o afacere, dar astfel de anunturi s-au mai auzit, dupa cum puncteaza Constantin Nita, fostul ministru al IMM-urilor din guvernul PSD-PDL: "Sa vedem cum. Si domnul presedinte Geoana spunea la fel. Nu stiu daca l-a crezut cineva".

 

Cum iti faci firma in Bulgaria

 

Pana se vor destepta autoritatile de la Bucuresti, cele din Bulgaria nu pot decat sa profite. Pentru patronii romani s-au infiintat si firme de consultanta la sud de Dunare, care ii ajuta cu tot ce au nevoie si le infiinteaza firma in doar o zi. Ele le ofera chiar si sediu social celor care nu vor sa cumpere sau sa inchirieze o proprietate in Bulgaria.

Totul costa cateva sute de euro, in aceasta suma fiind incluse toate taxele necesare si comisionul consultantilor. La aceasta suma nu mai trebuie adaugat decat capitalul social, care in Bulgaria este acum de numai 2 leva. Adica putin peste un euro.

Procesul de inregistrare a unei companii dureaza in jur de 2 zile lucratoare
, iar taxele de inregistrare sunt de 250 de leva. Astfel, rezervarea denumirii firmei la nivel national costa 50 de leva si inca 4 leva comision bancar ; taxa de inregistrare in Registrul Comertului e de 160 de leva si inca 4 leva comision bancar; taxele notariale sunt de 30 de leva sau de doar 10 leva daca este vorba de un SRL cu asociat unic care este si administrator.

Comision bancar pentru deschiderea unui cont de capital social costa alti 10 leva, iar un certificat constatator facut imediat dupa infiintare, 10 leva. Onorariul variaza intre 180 de euro si 300 de euro, in functie de numarul de asociati. In cazul unui SRL cu asociat unic, toate cheltuielile o sa fie de 130 de euro iar comisionul, de 180 de euro.

 

Oferta Bulgariei: Mai putine taxe si mai multi bani in buzunar

 

Bulgaria are unul din cele mai mici impozite din Uniunea Europeana pentru profitul companiilor, fiind de numai 10% iar impozitul pe dividende este de 5 procente. De asemenea, firmele din tara vecina nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului urmator. Tot pana la 31 martie, societatile trebuie sa plateasca si impozitul pe profit anual.

Si cota TVA este mai redusa in Bulgaria: 20% sau 7%. Nu exista o cota redusa pentru produsele de prima necesitate, ci doar pentru agentiile de turism care platesc un TVA de 7% pentru serviciile de cazare intr-un hotel si pentru transportul aferent al turistilor.

Sigura problema pare sa fie timpul alocat taxelor. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, romanii petrec 202 ore pe an pentru a-si plati taxele, in timp ce bulgarii ar avea nevoie de 616 ore. Din acest punct de vedere, Romania sta mai bine decat oricare dintre vecinele ei, Ungaria avand nevoie de 330 de ore, Serbia de 279 de ore, Moldova de 228 de ore, iar Ucraina de 736 de ore.

Bulgarii castiga, insa, teren cand e vorba de numarul de plati. Chiar daca le ia mult timp sa-si plateasca taxele, bulgarii nu au decat 17 plati de facut, in timp ce romanii trebuie sa plateasca 113 taxe. Ungaria are si mai putin - 14 plati de taxe, potrivit Bancii Mondiale.

Mult mai important este procentul care mai ramane din profit dupa ce patronii platesc taxele. Banca Mondiala mai arata si ca intreprinzatorii romani trebuie sa dea statului 44,6% din profit, in timp ce in Bulgaria nu ar trebui sa renunte decat la 31,4% din banii castigati.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea