Financiar

#apartament #locuinta #imobiliare

Livrari record de apartamente in 2009

Anul trecut au fost livrate pe piata 6.000 de noi in Bucuresti, peste jumatate din totalul locuitelor noi livrate pana acum, arata un comunicat al companiei Colliers. Pana la finalul lui 2009 au fost terminate in total aproximativ 11.000 de apartamente , provenind in principal din proiectele mari, care au fost lansate pe piata in perioada 2006 – 2007.

Potrivit Colliers, nivelul record al livrarilor a fost atins dupa ce un numar semnificativ de proiecte s-au grabit sa finalizeze apartamentele, avand deja intarzieri de 6 pana la 12 luni si fiind constranse de cumparatorii care isi asteptau apartamentele.

In momentul de fata, stocul de a depasit pragul de 11.000 de unitati. Stocul total de apartamente noi s-a triplat fata de 2008, an in care au fost finalizate doar 3.300 de apartamente.
 
Cel putin 30% din apartamentele anuntate pentru 2010 s-ar putea sa nu fie terminate

Pentru 2010, Colliers estimeaza livrarea a inca 5.000 de apartamente noi. Compania precizeaza totusi ca, tinand cont ca aproximativ 2.000 de apartamente care erau anuntate pentru cea de-a doua jumatate a anului 2009 au fost reportate pentru prima parte a anului in curs, este de asteptat ca cel putin 30% din locuintele anuntate a fi livrate anul acesta sa nu isi onoreze promisiunile.

Mai mult, anul 2011 va oferi cele mai putine variante de apartamente finalizate si cel mai probabil nivelul activitatii de livrare se va incadra intre plafonul din 2007 si cel din 2008, mai arata comunicatul Colliers.

Bucurestiul are nevoie de inca 140.000 - 170.000 de apartamente pentru a ajunge din urma capitalele din regiune

"Pe termen mediu si lung, Bucurestiul are nevoie de un numar considerabil de locuinte noi pentru a face fata populatiei in continua crestere si pentru a inlocui treptat locuintele mai vechi de 50 de ani, care ar trebui scoase din uz", spune, in comunicat, Stefania Baldovinescu, Manager Consulting Division in cadrul Colliers International.

Capitala are un stoc de 404 apartamente la mia de locuitori si se afla in urma celor mai importante capitale din Europa Centrala si de Est, din acest punct de vedere.

Prin urmare, spun cei de la Colliers, Bucurestiul ar mai avea nevoie, pe termen lung, de aproximativ 140.000 – 170.000 de locuinte pentru a ajunge la nivelul capitalelor europene analizate.

"Luand in calcul ca nivelul populatiei in Bucuresti creste de la un an la altul si avand in vederea activitatea redusa din domeniul constructiei de locuinte noi, nevoia se adanceste cu fiecare an care trece", explica Baldovinescu.

Deficitul de apartamente in Bucuresti s-a accentuat cu atat mai mult cu cat ritmul constructiilor noi a fost mult mai lent. Doar 7% din totalul locuintelor finalizate in cele patru capitale in perioada 2000 – 2008 au fost livrate in Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea