Financiar

#moneda nationala #analiza citi #acord fmi

Leul va fi intarit doar de un eventual acord cu FMI

Moneda nationala se va confrunta cu o crescuta, mai ales daca Guvernul nu va opta pentru un acord cu FMI. Aceasta este una dintre concluziile raportului "Prognoza si strategia economica globala", elaborata de Citi.

"Ne asteptam ca activele Romaniei - moneda nationala, in special- sa ramana volatile pana cand vor exista semnale ca exista un program macroeconomic bazat pe o intelegere cu FMI. Noul guvern nu a facut o cerere formala catre FMI inca, dar ne asteptam sa vedem mai multa claritate pentru un posibila intelegere cu FMI undeva in primul trimestru, ceea ce ar trebui sa aduca mai multa stabilitate economica in cel de-al doilea trimestru", se arata in "Prognoza si strategia economica globala", elaborata de Citi.

Potrivit raportului, noul guvern, o coalitie de centru-stanga, se confrunta cu o provocare legata de lupta cu deteriorarea situatiei economice pe frontul fiscal, fiind nevoie de o revigorare a procesului de reforma. Deficitul bugetar de circa 5% din PIB la sfarsitului anului trecut, era mult sub asteptarile analistilor de la Citi, iar sarcina actualului guvern este cu atat mai delicata. Aceasta, cuplata cu prognoza unui declin abrupt pana la circa 2% in 2009 al cresterii economice, de la o estimare a unei cresteri de 8% pentru 2008, precum si nevoia foarte mare de finantare externa, toate constituie motive pentru necesitatea unui acord cu FMI, care "reprezinta cea mai credibila optiune in aceasta conjuctura dificila".

Moneda nationala a fost slabita de ingrijorarile in crestere privind vulnerabilitatile macroeconomice si financiare. Pe scurt, analistii Citi estimeaza pentru 2009 o crestere a PIB de 2,1%, iar pentru 2010 de 6%, alaturi de un deficit bugetar de 3,3% din PIB in acest an si de 3% din PIB in 2010. Cat priveste inflatia, Citi prognozeaza o inflatie de 5,8% in 2009 si de 4% in 2010. Vlad Voiculescu

  •   2009-01-24
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Cum sa-l inveti pe copilul tau valoarea banilor

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii