Financiar

#credit #criza economica #leul

Leul este cel mai afectat de criza internationala

Leul este cea mai afectata valuta din regiune de criza financiara internationala , potrivit unui studiu al Coface.

Astfel, Romania, alaturi de tari precum Lituania, Bulgaria, Ungaria si Turcia sunt considerate state „fragile". In studiu se mai arata ca, desi moneda nationala a consemnat o usoara consolidare in ultima perioada, aceasta ramane cea mai afectata din zona de criza financiara internationala.

De asemenea, analistii sunt de parere ca leul, apartinand unui regim de schimb flexibil, pare a fi una din valutele cele mai instabile pe termen scurt.

In prima jumatate a anului, leul s-a depreciat cu 1,4 puncte procentuale in raport cu euro, dupa ce in intervalul similar din 2007 reusise sa castige aproape 7%. Nivelul actual al cursului este considerat mai sustenabil decat valorile inregistrate in vara anului trecut, cand rata de schimb a atins minumul ultimilor ani, de 3,1112 lei/euro.

Activitatea de creditare va scadea

Acelasi studiu al Coface arata ca este de asteptat o reducere a creditelor si a activitatii in 2008 in Romania, alaturi de alte state din Europa emergenta. Aceste tari sunt considerate vulnerabile intrucat cresterea puternica este corelata cu explozii ale imprumuturilor pentru populatie, ele insele fiind finantate de imprumuturi ale bancilor locale de la banca-mama.

Astfel, restrictiile de credit s-ar putea transmite prin intermediul sucursalelor-mama filialelor bancilor straine, destabilizate de criza subprime .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea