Financiar

Leul a rezistat turbulentelor de pe pietele internationale

Dupa aproape o luna de la depasirea de catre euro a pragului de 1,50 dolari si apropierea de nivelul de 1,60 dolari, lunea trecuta moneda unica atingand maximul sau istoric, incepand cu lansarea oficiala din 1999, de 1,5905 dolari, cursul de schimb al leului nu a suferit modificari drastice. Cursul mediu al euro a fluctuat in aceasta perioada intre 3,65 si 3,8 lei, culoarul de 4% fiind unul care se incadreaza in limitele dorite de BNR. Desigur, au existat si momente de maxima tensiune, in care, conform vocilor din piata, banca centrala ar fi intervenit direct, vanzand valuta atunci cand era amenintat pragul de 3,8 lei.

Pe langa aceasta, BNR a sterilizat continuu lichiditatea in lei din piata, rezultata in urma cumpararilor de valuta, si a majorat dobanda sa de politica monetara pana la 9%. In aceste conditii, evolutia de saptamana trecuta a leului s-a rezumat la aceleasi coordonate, culoarele zilnice de fluctuatie fiind mici, de maximum 2,50 bani, sau mai mici de un ban. Inceputul ei a gasit euro la un curs maxim de 3,76 lei, atunci cand dolarul a atins minime fata de celelalte valute importante, pentru ca odata cu inversarea evolutiei paritatii dintre moneda unica si cea americana sa asistam la o intarire a leului, euro coborand vineri la 3,7230 lei.

Vinerea trecuta piata s-a deschis in jurul pragului de 3,73 lei, dupa care ordinele de cumparare au scazut pana la 3,71 lei, tranzactiile realizandu-se la 3,7170 - 3,7245 lei, iar inchiderea realizandu-se la preturi de 3,7230 - 3,7280 lei. Stabilitatea pietei s-a datorat si faptului ca majoritatea nerezidentilor care opereaza pe piata romaneasca s-au aflat in mini- vacanta de Paste . Cursul mediu al dolarului a scazut martea trecuta la un minim al acestui inceput de an, de 2,3662 lei, la 2,4117 lei, in sedinta de vineri, la aceasta contribuind evolutia lui fata de euro.

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea