Financiar

#pensie #salariu #cumul #lege #bugetar #guvern

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat se aplica de la 1 iunie

Proiectul Guvernului pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat intra in vigoare de la 1 iunie 2009, iar angajatorii care incalca prevederile actului normativ risca amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei, potrivit proiectului aprobat de Guvern, obtinut de NewsIn. Legea se refera la persoanele pensionate pentru limita de varsta, apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate celui public, care au venituri salariale sau asimilate acestora dintr-o activitate exercitata pe baza de contract individual de munca , raport de serviciu sau in baza unui act de numire.

Pensionarii vizati sunt cei care desfasoara activitati in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare sau subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala.

Exceptii de la regula


Cumularea pensiei cu venituri salariale de la stat sau asimilate acestora este permisa doar daca nivelul pensiei este mai mic decat sau cel mult egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie luat in calcul la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Pensionarii vizati de proiectul de lege trebuie sa opteze in scris, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a Legii
, fie pentru suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii, fie pentru incetarea raportului de munca sau de serviciu si mentinerea pensiei. Optiunea scrisa trebuie depusa de angajator la casa de pensii . Neindeplinirea acestor obligatii determina incetarea de drept a raporturilor de munca sau de serviciu. Proiectul de Lege mai prevede ca plata pensiei se suspenda incepand cu luna in care se opteaza pentru continuarea activitatii.

 ( citesc continuarea in NewsChannel.ro )

  •   2009-04-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii