Financiar

#saracie #credite si leasing #datorii

Lazea: Saracia populatiei e o piedica in calea cresterii creditarii

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea , a prezentat un studiu potrivit caruia creditarea este limitata, printre alti factori, de saracia romanilor, mai ales in conditiile in care banii pe care acestia ii detin au o valoare aproximativ egala cu datoriile, informeaza NewsIn.

"Romanii au de doua pana la trei ori mai putine active financiare (decat alte tari din regiune, n.r.), ceea ce arata ca populatia Romaniei este de 2-3 ori mai saraca. (...) De regula, populatia este creditorul net al sectorului bancar", a explicat Lazea, care a adaugat ca daca populatia este saraca, sectorul bancar nu are suficiente resurse interne pentru creditare.

Potrivit studiului realizat in ianuarie de UniCredit Group, romanii au un nivel al activelor financiare scazut in comparatie cu alte tari din regiune, precum Cehia si Ungaria, cu un produs intern brut (PIB) nominal similar.

Astfel, nivelul activelor financiare este de aproximativ 33 miliarde euro, in timp ce in Ungaria, activele financiare, respectiv depozite ale populatiei, investitii in fonduri de pensii , fonduri mutuale sau pe bursa, se cifreaza la aproape 65 miliarde euro, iar in Cehia, la 93 miliarde euro.

Pasivele financiare, respectiv datoriile, erau in Romania, de aproximativ 32 miliarde euro, in timp ce in Ungaria acestea sunt de 36 miliarde euro, iar in Cehia, de 38 miliarde euro.

"Populatia Romaniei pare sa-si fi atins limita de indatorare, spre deosebire de cea din Ungaria sau Cehia", a punctat Lazea.

Oficialul Bancii Nationale a Romaniei a mai evidentiat ca saracia explica particularitatile sociale ale Romaniei, respectiv problemele care apar odata cu somajul, deoarece in lipsa unor active financiare, "chiar si o luna de somaj este un dezastru total".

Lazea a explicat ca s-a bazat pe un studiu publicat de Unicredit pe ianuarie 2010, care arata ca Romania, desi are un PIB aproximativ egal cu al Cehiei si Ungariei, gospodariile sunt de doua-trei ori mai sarace.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea