Financiar

Lacomia statului a blocat reactoarele 3 si 4

Ministrul Vosganian le-a spus partenerilor din proiectul de la Cernavoda ca vrea o „felie“ mai mare decit cea anuntata initial din compania care va construi cele doua reactoare.

Negocierile pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda sint intrerupte, iar o decizie finala se va mai lasa asteptata deoarece statul roman a adus in negocieri noi termeni care nu se aflau in intelegerea initiala, au spus oficiali ai companiei CEZ, unul dintre partenerii din proiect.

„Procesul de luare a unei decizii este acum inghetat“, a declarat Jan Veskrna, country manager CEZ pentru Romania, citat de „Thomson Financial“.

„Noii termeni“ la care se refera directorul CEZ reprezinta intentia statului roman de a-si mari detinerea de 20% in compania de proiect pina la un procent neanuntat , in pofida unui acord de principiu intre parteneri care fusese enuntat in urma cu o luna.

Totodata, oficialii CEZ mai spun ca inghetarea negocierilor sint datorate si discutiilor interne din guvernul roman privind crearea „campionului energetic national“.

Alexandru Sandulescu, director in cadrul MEF si responsabilul cu negocierile pentru constructia celor doua grupuri la Cernavoda, a confirmat ca statul vrea mai mult din cele doua reactoare, insa exclude varianta sistarii negocierilor.

„Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, le-a comunicat ieri (marti - n.r.) reprezentantilor celor sase companii implicate in proiect intentia Guvernului de a majora participatia Nuclearelectrica in cadrul companiei care va realiza constructia celor doua reactoare. Negocierile nu au fost oprite, tinem legatura cu oficialii celor sase investitori, insa discutiile se vor purta in noile conditii transmise de ministru“, a spus Sandulescu, citat de MEDIAFAX.

Vosganian anuntase inca dinaintea Summitului NATO ca va transmite partenerilor straini ca statul vrea o participatie mai mare decit cea detinuta in prezent din noua companie fara a mentiona procentul vizat. Reprezentanti ai MEF ne-au declarat ca solicitarea ministrului este facuta pentru protejarea intereselor strategice si economice ale statului roman.

„Statul isi reconsidera cota de participare la compania care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, iar aceasta intentie a fost adusa deja la cunostinta partenerilor. Se va discuta din nou, probabil, cota de participatie a fiecaruia“, ne-a spus sursa citata.

In urma cu aproximativ o luna, fiecare din cele 6 companii straine implicate in proiect confirmase cota de participare a fiecaruia. Astfel, CEZ a negociat o participatie de 15%. RWE, Enel si Electrabel au anuntat ca vor detine cite 15% din compania de proiect, in timp ce Iberdrola si Arcelor Mittal trebuiau sa aiba cite 10% din actiunile holdingului. Partea Nuclearelectrica detinuta in proportie de 90% de statul roman trebuia sa fie de 20%.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea