Financiar

Jumatate de milion de romani muncesc la negru

O treime din Produsul Intern Brut se realizeaza prin munca nedeclarata. Fiscalitatea apasatoare pe salarii si birocratia agresiva ce se manifesta pe piata muncii i-au determinat pe tot mai multi angajatori sa apeleze la serviciile celor dispusi (sau obligati de imprejurari) sa munceasca la negru.

In Romania, acest fenomen a luat o amploare surprinzatoare: „35% din Produsul Intern Brut (PIB) reprezinta munca nedeclarata", dupa cum estimeaza conducerea Consiliului IMM.

Datele preliminare deti­nute de aceasta confe­deratie patronala arata ca amploarea muncii la negru este atat de ridicata incat a atins valori de 20% din PIB, iar in unele tari din sudul si estul Europei acesti indici sunt mai mari. „In ceea ce priveste Romania, estimarile noastre indica un nivel de 30-35% din PIB", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii ( CNIPMMR ).

El estimeaza ca, in Romania, lucreaza la negru peste 500.000 de oameni, ceea ce inseamna aproape un sfert din populatia ocupata. „La nivelul Uniunii Europene, acum se elaboreaza o directiva care are ca obiectiv combaterea muncii nedeclarate, ceea ce reprezinta o mare problema pentru tot spatiul comunitar", a mai spus Nicolescu.

Potrivit CNIPMMR, cele mai afectate domenii de munca la negru sunt constructiile si activitatea de menaj, iar categoriile sociale care determina aceste probleme sunt cu precadere studenti, someri, imigranti si lucratori cu activitati independente.

Reducerea taxelor ar trebui sa fie prioritara

Printre efectele muncii nedeclarate, membrii Consiliului au amintit scaderea veniturilor din impozite, ceea ce conduce la bugete subalimentate si denaturarea concurentei loiale prin angajarea fara formalitati a personalului. De asemenea, in opinia patronilor, munca la negru este generatoare de emigratie si imigratie ilegala , si incurajeaza conditiile precare de lucru.

Pentru reducerea numa­rului de lucratori nede­cla­rati, CNIPMMR a propus auto­ritatilor cateva masuri. „Reducerea impozitelor pe piata muncii ar fi masura prioritara pe care autoritatile trebuie sa o aiba in vedere.

Reglementarea flexibila a angajarii temporare si ocazionale este, de asemenea, o masura importatnta la care ar trebui sa se lucreze. Iar reducerea birocratiei si stimulentele pentru crearea de noi locuri de munca ar intregi tabloul de elemente care ar duce la rezolvarea problemei", a adaugat presedin­tele ­CNIPMMR.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea