Financiar

Isarescu ne indeamna la cumpatare si la economisire

Un an agricol peste asteptari, rezistenta la tentatiile populiste si mai multa inclinare spre economisire decat spre consum sunt ingredientele necesare pentru stoparea cresterii preturilor, spune Mugur Isarescu .

Cresterea preturilor de consum care a condus la o rata anuala de inflatie de peste 8,6 procente in martie a fost determinata in principal de evolutia consemnata la alimente si de maximele istorice inregistrate de pretul titeiului. Inca se fac simtite efectele adverse ale secetei de anul trecut, la care s-a adaugat cresterea generala a preturilor agricole la nivel mondial, se arata in Raportul trimestrial asupra inflatiei prezentat ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Practic, trei sferturi din inflatia cumulata in ultimul an a fost cauzata de evolutia preturilor la opt subgrupe de produse sensibile pentru consumul populatiei, fapt ce a determinat si inrautatirea asteptarilor privind inflatia.

Legumele, fructele, ouale, uleiul si produsele de panificatie au consemnat cresteri de preturi cu mult peste medie, iar combustibilii si energia s-au scumpit sub influenta negativa a recordurilor de maxim ale pretului petrolului pe plan mondial. Corectia suferita de leu a condus si la scumpirea produselor importate, dar si la cresteri semnificative de preturi ale serviciilor legate de cursul euro, cum ar fi tarifele la telefonia mobila.

Revenirea inflatiei pe o traiectorie descendenta ar urma sa se produca in vara-toamna, o data cu noua recolta. Pana atunci se mentin presiunile inflationiste, astfel ca, pentru decembrie 2008, BNR a crescut prognoza de inflatie cu 0,1%, in schimb a redus-o pe cea de la finalul anului 2009, de la 3,9 la 3,5%.

“Trebuie sa revenim la o inflatie scazuta”, a spus seful BNR, care a aratat ca aceasta poate conduce la o crestere reala a veniturilor populatiei, si nu la una iluzorie si de scurta durata. BNR a determinat un risc clar legat de anul electoral care ar putea alimenta o spirala preturi-salarii si o politica fiscala laxa cu cheltuieli indreptate spre consum.

Mugur Isarescu a aratat ca ritmul de majorare a cererii interne de bunuri si servicii se afla cu mult peste nivelul cresterii economice, iar diferenta dintre ele inseamna inflatie. Satisfacerea acestui exces de cerere din import este cu atat mai periculoasa pentru cresterea preturilor cu cat exista riscul ca intrarile de capital in Romania sa scada ca urmare a crizei internationale de lichiditati.

 

Majorarea dobanzii-cheie de catre BNR cu 0,25% este un pas normal, a spus Isarescu, si prin aceasta nu se doreste numai inasprirea politicii monetare. “La o asa foame de credite in aceasta tara nu putem decat sa ne gandim sa stimulam economisirea in moneda nationala”, a declarat oficialul BNR. "Economisirea creeaza o baza solida pentru stabilitatea financiara.

Institutiile de credit trebuie sa isi creeze resurse interne, sa se bazeze mai putin pe resursele externe, pentru ca ati vazut cat de volatile sunt. Acesta este sensul masurii adoptate de Consiliul de Administratie, restabilirea echilibrelor si asigurarea stabilitatii financiare", a mai spus seful bancii centrale.

 

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea