Financiar

#credite si leasing #datorii #venituri

Ionut Dumitru (Raiffeisen): Potentialul de creditare pe termen scurt este foarte scazut

Potentialul de creditare pe termen scurt este foarte scazut, din cauza nivelului mare de indatorare si a scaderii veniturilor populatiei, precum si a temerilor celor care pot sa ia credite, dar nu o fac, este de parere economistul sef al Raiffeisen Bank Romania , Ionut Dumitru .

Potrivit lui Dumitru, in ciuda faptului ca exista un potential foarte mare de crestere al intermedierii financiare, care se afla cu 60% sub media europeana, creditarea nu are perspective foarte bune pe termen scurt, din cauza ca populatia este supraindatorata, iar veniturile ii sunt in scadere.

"Daca se iau in calcul atat veniturile salariale, cat si venituri de alta natura - prestatii sociale, remiteri - o sa vedem ca serviciul datoriei bancare, adica ce au de platit gospodariile in fiecare luna, raportat la veniturile lor disponibile, se cifreaza undeva in medie peste 20%. Daca ne referim strict la persoanele indatorate, la nivel de populatie activa , vom vedea ca acest grad de indatorare ar putea fi undeva la 40% din venit", a declarat Ionut Dumitru in cadrul unei conferinte pe tema creditarii.

Economistul sef al Raifferisen Bank Romania spune ca exista inca persoane care pot lua credite, insa se tem sa o faca.

"Sentimentul consumatorului in Romania continua sa fie foarte scazut, in timp ce in marea majoritate a statelor europene a inceput sa isi revina", a spus Ionut Dumitru, care a adaugat ca acest sentiment este legat indeosebi de situatia politica si sta si el in calea reluarii creditarii.

Dumitru a concluzionat spunand ca potentialul de creditare in Romania este ridicat pe termen lung, insa doar in conditiile in care veniturile populatiei cresc.

Urmareste mai jos prezentarea lui Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank Romania:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea