Financiar

#copii #bani #finante #economii

Invata-ti copiii sa se descurce bine cu banii

Pana in momentul in care invata sa isi castige singuri banii, si chiar si dupa aceea, copiilor le place sa cheltuiasca. De obicei, destul de mult si pe lucruri care unui adult s-ar putea sa nu i se para importante. In articolul acesta va prezentam cateva idei despre cum ati putea sa va invatati copiii sa fie mai responsabili cu banii.
Cu cat mai repede, cu atat mai bine
Copiii inteleg conceptul de bani cu mult inainte de a invata adunarea sau scaderea. Intrebati orice pusti de 5 ani de unde iau parintii lui banii si va va raspunde cat se poate de sigur pe el: "De la bancomat !" Abia mai tarziu, cand va mai creste, isi va da seama ca banii parintilor vin ca rezultat al muncii lor, si nici atunci nu va reusi sa isi dea seama exact cat de greu se castiga un salariu.
Este important sa va invatati copiii devreme ce inseamna banii, cum se castiga si cum se pastreaza, pentru ca ei sa fie constienti de insemnatatea lor si sa nu-i considere ceva usor de obtinut si chiar si mai usor de cheltuit.
Dupa ce isi dau seama cum functioneaza sistemul, copiii devin adeseori exagerat de strangatori.
Din momentul in care invata ca banii le pot procura diverse lucruri pe care si le doresc, cum ar fi dulciuri sau jucarii, multi copii vor incepe sa adune cu aviditate fiecare banut pe care-l primesc. Modul in care copilul se va raporta la bani in aceasta etapa va va arata cum isi va administra banii mai tarziu, cand va creste.
Cunostintele asimilate devreme vor da rezultate bune mai tarziu
Un alt motiv pentru care ar trebui sa va invatati copiii sa fie responsabili cu banii inca de cand sunt mici este acela ca, odata adolescenti, s-ar putea sa devina mult mai preocupati sa-i cheltuie, daca nu le cunosc adevarata valoare. Plus ca in capul unui adolescent se invart atatea lucruri incat ultimul lucru de care va avea chef va fi sa invete cum sa fie un bun manager al propriilor bani.
Invatati-i sa-si chibzuiasca banii de buzunar
Banii de buzunar sau alocatia pot fi o unealta foarte buna in momentul in care vreti sa va educati copilul cu privire la finante. Atunci cand copiii au varste mai fragede, daca le dati sume mici de bani se vor obisnui cu ei si nu va exista riscul ca, atunci cand vor incepe sa primeasca sume mai consistente, sa nu stie ce sa faca cu ei si sa-i cheltuiasca fara noima.
Explicati-le din prima pentru ce fel de cheltuieli sunt banii pe care ii primesc si ca ar trebui sa economiseasca o parte din ei. Copiilor din clasele primare nu ar trebui sa le pretindeti sa-si cumpere mancare la scoala din banii de buzunar, insa pentru cei mai mari n-ar fi chiar o idee rea.
Unii specialisti sunt de parere ca banii de buzunar n-ar trebui legati de indeplinitul diverselor sarcini prin casa. Copiii, spun acestia, ar trebui sa munceasca in casa pentru ca fac parte din familie, nu pentru ca sunt platiti. Ramane, totusi, la latitudinea dumneavoastra daca vreti sau nu sa va raplatiti copiii cu bani pentru dusul gunoaiului, cumparaturi, curatenie si asa mai departe.
Cea mai spinoasa intrebare, atunci cand vine vorba de banii de buzunar, este "cat trebuie sa-i dau?". Suma este determinata de mai multi factori, printre care valorile personale, venitul familiei si limitele bunului simt. Nu va lasati influentati de povestile despre cat de mult primesc prietenii lor, pentru ca, de cele mai multe ori, cifrele sunt umflate. In plus, banii de buzunar nu sunt subiect de concurs.
Responsabilitati mai mari pentru liceeni si studenti
Atunci cand va ajunge la facultate, copilul dumneavoastra va avea inevitabil de-a face cu carduri de credit, de debit, conturi bancare etc. Pregatiti-l pentru cest lucru inca din liceu. Inainte de -ai da pe mana un card de credit , insa, invatati-l sa fie responsabil cu banii: aratati-i ce se poate intampla daca nu esti atent cu datoria la banca si, daca e nevoie, faceti-i si niste calcule simple, pentru a-i arata exact ce inseamna un imprumut, cum se aduna dobanda si ce efecte au acestea asupra finantelor lui.
Totodata, explicati-le ca un credit este un privilegiu , nu un drept, si ca nu e bine sa abuzeze de el, pentru ca pe viitor s-ar putea sa nu-l mai primeasca.
Pentru avansati - investitiile
In cazul in care copiii se arata interesati de partea financiara si vor sa invete sa castige mai mult, ati putea sa-i invatati ce inseamna sa-si investeasca propriii bani la bursa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea