Financiar

#clauze #banca. #abuzuri

Instanta a declarat ca fiind abuzive unele clauze aplicate de banci pentru majorarea dobanzilor

Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a declarat abuzive unele clauze din contractele elaborate de Volksbank Romania prin care banca a putut majora dobanzile, dar si pe cele referitoare la aplicarea comisionului de risc, dand castig de cauza ANPC, care a reprezentant 19 clienti ai bancii, informeaza Mediafax.

Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a admis sesizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva Volksbank Romania, actiune depusa in instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plangeri formulate de clientii bancii, potrivit minutei instantei.

Astfel, instanta a constatat ca exista clauze abuzive in contractele analizate, potrivit unei decizii din 11 mai a Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti.

"Banca isi rezerva dreptul de a revizui structura ratei dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara , comunicand imprumutatului noua structura a ratei dobanzii; rata dobanzii astfel modificata se aplica de la data comunicarii", este una dintre clauzele considerare abuzive de instanta, in cazul tuturor reclamantilor.

De asemenea, instanta a declarat abuziva si clauza din Conventie care stabilea ca :"Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul intervenirii unor schimbari semnificative pe piata monetara, afisand noua rata la sediile sale; rata dobanzii curente astfel modificata se aplica de la data afisarii".

In plus, instanta a stabilit ca si alte clauze din contract cum ar fi cele care stabilesc majorarea sumei de plata in cazurile in care imprumutatul nu isi indeplineste obligatia de plata a sumei precizate, a dobanzilor sau a oricaror alte costuri datorate, ori in cazul aparitiei unei situatii neprevazute, care in opinia bancii face sa devina improbabil ca imprumutatul sa-si poata indeplini obligatiile asumate, banca poate obliga imprumutantul sa platesca sume suplimentare.

Judecatoria a stabilit ca sunt abuzive si clauzele prin care banca solicita sume suplimentare din cauze cum ar fi "pot aparea, la data semnarii sau ulterior, modificari de interpretare ale oricarei legi", sau prevederi si reglementari aplicabile, "care supun Banca la orice impozit, taxa cu privire la creditele acordate sau la obligatiile sale de a acorda credite sau care schimba baza de impozitare pentru suma principala si dobanzi la creditele acordate sau care se refera la orice alte sume datorate rezultand din Conventie cu privire la creditele acordate sau la obligatia sa de a acorda credite in conformitate cu prevederile legale in baza carora functioneaza si este banca".

Tot abuziva a fost considerata si clauza prtin care banca solicita compensari pentru prevederile si reglementarile care "impun, modifica sau considera aplicabile orice rezerva, depozit special sau orice cerinta similara (de exemplu, in corelatie sau legatura cu propunerea noului Acord de la Basel privind capitalul propus de catre Comitetul de Supraveghere a Bancilor Basel) afecteaza activele Bancii, constituite cu sau pentru costurile bancii sau care impun bancii orice alta conditie care afecteaza creditele acordate sau obligatia sa de a acorda credite" Volsbank solicita compensatii si pentru reglementari care ar duce la "cresterea costurilor Bancii legate de acordarea sau de punerea la dispozitie a oricarui credit; reducerea cuantumului oricarei sume primite sau a oricarei creante a Bancii".

"In termen de 15 zile de la data la care a fost notificat in scris de catre Banca, imprumutatul va plati acesteia sumele suplimentare astfel incat sa compenseze Banca pentru cresterile costurilor, sau altor ", se specifica in clauza introdusa de banca, pe care instanta a declarat-o abuziva.

Mai mult, instanta a apreciat ca si comisionul de risc"(...) aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zilele de scadenta, pe toata perioada de derulare a Conventiei de credit este o prevedere contractuala abuziva.

Pentru aceste clauze abuzive, Judecatoria sectorului 2 Bucuresti, in baza articolul 13 aliniatul 1 din Legea 193/2000, a aplicat bancii o amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei.

De asemenea, judecatorul a obligat Volksbank sa modifice contractele analizate si sa inlature clauzele constatate ca fiind abuzive. Sentinta poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea