Financiar

Inghetata mai scumpa cu 10% in 2008

Daca vremea va fi la fel de calda ca in 2007, piata de profil poate ajunge la 40.000 de tone. Producatorii de euro . Directorul Kubo Ice Cream spune ca a extins cu inca 30 de camioane specializate noi si 2.000 de lazi frigorifice, investitia ridicandu-se la 1,5 mil. euro.

In paralel, fabrica dezvolta o investitie in productie de circa 4 milioane de euro. Pe baza acestor premise, compania intentioneaza sa depaseasca 5.000 tone de inghetata produsa si vanduta in 2008.

Piata UE, tinta pentru producatorii autohtoni

Planurile de extindere se bazeaza in mare parte pe reteaua de distributie, care in cele mai multe cazuri este proprie. In acest fel, producatorii de inghetata au reusit sa scape de tirania supermarketurilor, de care depind numai pentru 5% din productie.

Iar firmele autohtone de inghetata nu se opresc aici si spera sa treaca si granita cu produsele lor. Unii au speranta ca vor vinde chiar anul acesta in tarile din Uniunea Europeana. Betty Ice Cream pregateste extinderea in doua tari membre UE, potrivit directorului Vasile Armenean.

Exportul va incepe din a doua parte a anului si se va baza pe propria distributie. Nu este singura firma. Si cei de la Alpin 57 Lux cocheteaza cu ideea, dar spun ca mai au de pus la punct unele detalii.

Pentru acest an, producatorii de inghetata anunta si scumpiri. Vasile Armenean sustine ca preturile vor creste in medie cu 10%, ca urmare a scumpirii utilitatilor si a deprecierii leului. La utilitati, socul a fost resimtit de scumpirea motorinei care a avut un impact direct asupra serviciilor de distributie.

Pe langa aceasta s-au mai adaugat majorarile salariale si de pret la curentul electric. De cealalta parte, deprecierea monedei nationale s-a reflectat in ingredientele de baza ale inghetatei. Pretul laptelui a ramas stabil, fiind asigurat din productia interna, dar alte componente de import precum cacao si vanilia s-au scumpit.

CONSUMUL IN CIFRE

Chiar daca ne aflam pe o pozitie codasa in Europa la consumul de inghetata pe cap de locuitor, de numai 1,6 kg pe an, industria inregistreaza un trend ascendent. Anul trecut, piata de profil a fost de 115 milioane de euro, respectiv de 35.000 de tone.

Pentru acest an, Vasile Armenean vede o crestere la 125 milioane de euro si un volum vandut de 40.000 de tone. In sezonul de iarna, consumul scade cu 60%, cand se vinde mai mult inghetata pentru acasa.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea