Financiar

#infrastructura romania #autostrada

Infrastructura, intre promisiuni si realizari

Prima investitie in infrastructura, din cele multe anuntate pentru acest an, a inceput sa prinda contur, prin anuntarea unei posibile legaturi intre Aeroportul Henri Coanda si centrul Bucurestiului .

Proiectul n-ar trebui sa coste mai mult de zece milioane de euro, cu mult mai putin decat cele doua propuse separat, anul trecut, de Primaria Capitalei si compania nationala feroviara CFR, de un miliard, respectiv 460 de milioane de euro.

Potrivit Asociatiei Industriei Feroviare din Romania, pana la obtinerea unor fonduri destul de mari pentru construirea unei noi cai ferate intre cele doua puncte, se poate folosi calea existenta deja intre Bucuresti si Urziceni, care trece peste DN1 chiar la Otopeni.

Costurile de modernizare a acesteia si de construire a terminalelor ar fi minima. Pe linia respectiva ar urma sa circule automotoare Siemens Desiro, cunoscute mai bine sub numele de Sageti Albastre. Infrastructura este, de altfel, unul din cele mai importante puncte ale bugetului dezbatut in aceste zile.

Vicepremierul Dan Nica a declarat ca finantarea lucrarilor de infrastructa era una din prioritatile cheltuielilor bugetare pentru acest an, necesitand cheltuieli de aproximativ sase procente din PIB. Banii nu vor veni insa doar din bugetul de stat, ci si din fondurile europene.

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat ca Romania a avut o strategie gresita incercand sa construiasca autostrada Bucuresti - Ploiesti si Ploiesti - Brasov si tronsoanele 2B Gilau - Campia Turzii si 3 Mihailesti - Suplacu de Barcau din Autostrada Transilvania .

In 2008, CNADNR a cheltuit doar jumatate din bugetul de 5,8 miliarde de lei alocati, respectiv 2,1 miliarde de lei, pentru construirea autostrazilor. In schimb, s-au cheltuit 284,3 miliarde de lei pentru reparatii capitale.

Planuri pentru infrastructura

Ambele partide aflate acum la guvernare, PSD si PD-L, au propus, in timpul campaniei, programe extinse pentru modernizarea infrastructurii din Romania. Astfel, PD-L prevedea in programul sau finalizarea coridorului IV Nadlac - Constanta (855 km), la nivel de autostrada, pana in 2012.

Tronsonul Sibiu - Ploiesti, de 120 km, ar urma sa fie terminata in perioada 2013 - 2014. Pe de alta parte, PSD-PC promitea, in oferta electorala, aproximativ 1.000 de kilometri de autostrazi. Aici erau incluse continuarea lucrarilor la Autostrada Soarelui , realizarea autostrazii Transilvania si inceperea lucrarilor la autostrada Moldovei si autostrada de Sud.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea