Financiar

Inflatia s-a temperat in luna mai la 8,46%

Avansul inflatiei s-a incetinit in mai pana la o rata anualizata de 8,46%. Cele mai importante scumpiri din cosul de inflatie s-au observat la cartofi, fructe , ulei si combustibli.

Cresterea preturilor de consum a incetinit in mai la 0,49%, comparativ cu 0,52% in aprilie. Astfel, rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,46%. Potrivit Institutului National de Statistica preturile marfurilor alimentare au crescut in luna mai cu 0,53%, iar cele nealimentare si serviciile au avut majorari de 0,47%, respectiv, 0,45%. In cadrul grupei alimentelor cel mai mult s-au scumpit fructele, uleiul si cartofii cu peste 5 procente.

La polul opus, ieftinri semnificative s-au inregistrat la oua aproape 10%. Dintre marfurile nealimentare, primul loc in topul scumpirilor este ocupat de combustibili ale caror preturi au urcat cu 2,26%.

Produsele nealimentare care s-au ieftinit au fost medicamentele cu 0,06%, si ceasurile, aparatele audio-video si articolele sportive, cu 0,25%.
In ceea ce priveste grupa serviciilor, preturile la telefonie au urcat cu 0,57%, iar la apa, canal si salubritate cu 0,42%. In aceasta grupa, nu au fost consemnate scaderi de preturi in luna mai.

BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%. Totodata, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza pentru finele acestui an o inflatie de 5,8%.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea