Financiar

Inflatia in iulie, 9 la suta?

Analistii au luat in calcul o crestere anuala a preturilor cuprinsa intre 8,4% si 8,71% in aprilie si nu exclud ca, in iulie, inflatia sa atinga un nou varf al acestui an, de aproape 9%, ca urmare a scumpirii anuntate a gazelor si energiei electrice.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel , citat de canalul de televiziune The Money Channel, estimeaza ca inflatia s-a temperat , in aprilie, pana la un nivel cuprins intre 8,4% si 8,5% si spune ca sunt sanse de atenuare a cresterii preturilor si in mai. El avertizeaza ca exista mai multi factori negativi “extrem de importanti” care nu pot fi anticipati, printre care pretul petrolului, cursul euro/dolar american si evolutia cursului leului fata de moneda unica europeana.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a operat de la sfarsitul lunii octombrie pana in prezent cinci majorari consecutive ale ratei dobanzii de politica monetara, de la 7% la 9,75% pe an, in principal ca urmare a temerilor legate de presiunile inflationiste, iar economistul sef al BCR considera ca nu e exclus ca BNR sa opereze inca una. “Nu exclud o noua majorare, la 10%, dar este aproape sigur ca nu vom ajunge sa vedem, in acest an, dobanda cheie la 10,50-11%”, a mai spus Anghel.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea