Financiar

Infiintarea companiei nationale de enrgie a fost amanata

Guvernul promite, dar nu executa! Proiectul de infiintare a companiei energetice integrate este amanat, desi ministrul economiei, Varujan Vosganian, a dat asigurari ca semnarea lui va avea loc la jumatatea lui aprilie. O cauza a tergiversarii ar fi divergentele intre AVAS si Ministerul Economiei privind metoda de organizare a companiei.

Conform angajamentului luat in urma cu cateva saptamani, Executivul ar fi trebuit sa aprobe hotararea de infiintare a Companiei Nationale de Energie. Odata semnat documentul, compania ar urma sa fie inregistrata pentru a putea incepe activitatea. Asta daca AVAS va ajunge la un numitor comun cu ministerul Economiei privind forma de organizare.

Directorul Directiei de din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu, a precizat ca aceasta companie ar trebui infiintata sub forma unui holding, "in care partile componente sa-si pastreze individualitatea si sa participe fiecare la piata de energie". Noua nationala va putea fi listata la bursa la circa un an de la infiintare si va avea majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, cand pe bursa va ajunge un pachet de maximum 55% de actiuni.

Potrivit proiectului AVAS, prima etapa a constituirii companiei energetice nationale consta in transferul Hidroelectrica din administrarea Ministerului Economiei si Finantelor in portofoliul AVAS. De asemenea, reprezentantii statului vor aproba si emiterea de noi actiuni ale Electrica in schimbul aportului in natura si transferul tuturor actiunilor nominative detinute la Hidroelectrica din proprietatea privata a statului si din administrarea AVAS in proprietatea Electrica.

Aceleasi proceduri vor fi aplicate si in cazul complexurilor Turceni si Rovinari. Impreuna, Hidroelectrica, Turceni si Rovinari detin o putere instalata de 10.000 MW/h, respectiv 60% din totalul capacitatilor de productie a energiei din Romania. La ce concluzie se va ajunge... vom afla, in cazul cel mai fericit, dupa 1 mai.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea