Financiar

#industrie auto declin #sua constructori auto #criza financiara internationala #reducere taxa auto #imprumut stat companii

Industria auto, accidentata grav de criza financiara

Analistii Erste Group estimeaza ca 2009 va prezenta pe scena economica unele riscuri de care autoritatile ar trebui sa tina seama.

Austriecii sunt de parere ca in noul an "cresterea economica va incetini cu siguranta in Europa Centrala si de Est", informeaza Reuters.

Cum cresterea economica este incetinita de criza economica ce la randu-i este provocata de cea financiara, nici industria auto nu va avea premise favorabile pentru redresare. Dacia, compania autohtona producatoare de autovehicule, nici nu si-a chemat bine angajatii la serviciu, luni, anuntand ca isi va intrerupe din nou productia din data de 26 ianuarie pana pe 8 februarie 2009 .

Motivul este scaderea dramatica a pietei auto pe plan mondial si criza financiara care musca din ce in ce mai agresiv din profiturile companiilor. Potrivit Contractului Colectiv de Munca, salariatii care vor ramane la domiciliu, in somaj tehnic , vor primi 85% din salariul individual brut.

"Dupa declinul de 30% inregistrat in octombrie 2008 fata de luna octombrie a anului 2007, vanzarile de vehicule noi au scazut cu 55% in noiembrie 2008 fata de noiembrie 2007 si cu 53% in decembrie 2008 in raport cu decembrie 2007", a precizat compania.

Dacia nu este unicul caz. In cadrul unei conferinte ce a avut loc la salonul auto de la Detroit , seful executiv al General Motors (GM) a declarat ca banii obtinuti de la stat, cele 13,4 miliarde de dolari, sunt suficienti pana in martie. Din acea luna va apela la alte imprumuturi pentru a isi asigura sustinerea pe perioada crizei. Perioada ce se prefigureaza a fi destul de lunga.

Oficialul GM a adaugat ca urmareste si vanzarea diviziei Saab, dependenta de banii statului suedez. Presedintele GM Europe , Carl-Peter Foster, a declarat ca "este nevoie de foarte multi bani in 2009 si 2010 pentru a finanta noi proiecte, bani care sunt destul de greu de gasit".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea