Carnea, laptele, painea, zaharul si medicamente se vor scumpi in urmatoarele luni cu pana la 30%, potrivit estimarilor facute de reprezentantii patronatelor.

Spre exemplu, pretul carnii s-ar putea majora in doua etape. Prima scumpire , de cel mult 5-6%, ar putea avea loc la sfarsitul acestei luni. Urmatoarea majorare de pret ar putea urca pretul produselor din care cu 20-25%, in functie de evolutia cursului de schimb, scrie sunt cei care, in speranta ca leul isi va reveni, au mers in continuare cu preturile de acum cateva luni. Dar acum, nici ei n-au incotro si le majoreaza", explica Sorin Minea , presedintele Asociatiei Romane a Carnii ( ARC ). Acesta sustine ca problema majorarilor de pret din industria alimentara ar putea fi rezolvata daca pentru aceste produse s-ar aplica o cota de TVA mult mai mica.

"Reducerea TVA ar duce la eliminarea «zonei gri» a comertului cu toate tipurile de alimente, nu doar la carne. Daca va fi aplicata, aceasta reducere ar duce la o scadere spectaculoasa a pretului la toate produsele alimentare vizate". Si zaharul se numara printre alimentele care vor deveni mai scumpe.

"De la 2,2 lei/kg, de luna viitoare exista toate sansele sa ajunga la 2,5 lei/kg. Adica o scumpire de 15% - exact cu cat s-a devalorizat leul", explica Ioan Armenean, presedintele Patronatului Roman al Zaharului (PRZ). Acesta a justificat de pret si prin faptul ca, din cantitatea de 550.000 de tone de zahar care se consuma anual in Romania, 80% provine din import.

  •   2009-01-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii