Financiar

In Romania doar 14% din locuinte sunt asigurate

Din cele 8 milioane de locuinte, sunt asigurate doar 14%. In mediul rural, procentajul este de trei ori mai mic: numarul locuintelor asigurate nu depaseste 100 de mii. Desi in crestere de la an la an, cifra asigurarilor ramane mica. De cele mai multe ori, o astfel de polita este considerata o cheltuiala in plus.

Chiar daca nu este un produs scump, raportat la acoperirea de risc pe care o ofera, asigurarea devine o solutie numai la aparitia evenimentelor nedorite: inundatii, alunecari de teren sau grindina. In caz de dauna totala, precum inundatiile catastrofale, asiguratorii pun la dispozitia asiguratilor chiar si in 3 zile, un avans.

"Dupa ce aveti avizul ca este o dauna care se incadreaza, deci este o inundatie, se deschide dosarul de dauna, se aduc actele si puteti primi un avans pentru a incepe reparatiile, pana la devizul final", a declarat Adrian Marin, director executiv, Directia Asigurari Generale Generali Asigurari.

Asiguratorul plateste euro , eu ii voi plati 100 de mii de euro doar daca valoarea bunului este de 100 de mii de euro.
Daca bunul a fost de 80 de mii de euro, sunt obligat conform legii sa ma opresc la limita valorii bunului din momentul daunei", a adaugat Adrian Marin.

Acoperirea standard include riscuri precum incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor, daune cauzate bunurilor asigurate de emanatii de fum, gaz etc. Acoperirea medie ofera in plus acoperire de risc pentru furtuna, uragan, vijelie, tornada, ploaie torentiala , grindina, avalansa de zapadae, furt, vandalism , greve sau tulburari civile.

Asigurarea completa acopera riscurile considerate catastrofice, precum cutremur de pamant, inundatii si aluviuni, fenomene atmosferice, prabusirea terenului.

Prima de asigurare a unui apartament in valoare de 100.000 de euro poate varia intre 100 si 150 de euro pe an, iar pentru asigurarea bunurilor in valoare de 10.000 de euro costul poate atinge 40 de euro pe an. Proiectul de lege privind asigurarile obligatorii se afla din septembrie la Parlament. Legea nu a intrat inca in vigoare, desi se anuntase ca va fi gata incepand de anul acesta.

Proiectul prevede ca persoanele fizice si firmele sa isi asigure obligatoriu locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Limita este de 20.000 de euro, cu plata integrala a unei prime anuale de 10-20 de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea