Financiar

#criza #banci #romani #bani #depuneri

In primele luni de criza, romanii s-au grabit sa puna banii in banci

 Dobanzile mai mari cu circa 10% decat inflatia la depozitele in lei i-au convins pe romani sa depuna banii la banci . Valoarea depozitelor populatiei a crescut cu 34% din octombrie pana in februarie. Cea a firmelor a scazut cu circa 3%.

Dobanzile record promovate de banci la depozitele in lei, de pana la 20% in cazul sumelor mari, a convins romanii sa isi puna banii la banca. Oricat de mari ar fi fost dobanzile insa, in lipsa creditelor, firmele nu au avut de ales si au fost nevoite sa apeleze la banii pusi deoparte pentru zile negre.

In perioada octombrie 2008 – februarie 2009 depozitele populatiei au crescut cu 34,3%, de la 25,21 miliarde de lei la 33,87 de miliarde de lei, conform datelor BNR.

Dobanzile mari oferite de banci la acest tip de economisire , de 16%-18%, cu peste 10% peste ritmul prognozat al inflatiei, sunt una dintre putinele vesti bune aduse de criza. Pentru ca intre ele se imprumutau prea scump (daca se mai imprumutau), bancile si-au intors privirea, dupa multi ani, la populatie ca principala sursa de finantare.

( citeste continuarea in Gandul )

  •   2009-03-30
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii