ong>Pastrarea economiilor in depozite bancare reprezinta la ora actuala una dintre variantele cele mai bune de investitii, mai ales ca dobanda reala , calculata ca diferenta intre Dobanda nominala si rata inflatiei, este foarte ridicata.

Cu toate acestea, analistii afirma ca au existat persoane care, speriate de falimentele bancare internationale, au alergat sa isi retraga depozitele din bancile autohtone ca sa ii depuna apoi in banci elvetiene.

"Panica generata de falimentele bancare inregistrate pe plan international in lunile septembrie - octombrie i-a facut pe unii deponenti, e drept putini, sa fie reticenti chiar si la depozitele bancare, retragandu-si temporar banii pentru a fi pastrati la saltea, in titluri de stat sau banci elvetiene", arata analistii de la Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAFR).

Potrivit acestora, in prezent varful panicii a fost depasit, masurile luate de autoritatile centrale de sustinere a sistemelor bancare au diminuat perceptia riscurilor deponentilor, astfel incat acestia s-au reintors la depozite.

In ultimele luni, conturile de economii au castigat din ce in ce mai mult teren, datorita dobanzilor ridicate, scutirii de impozit si posibilitatii de retragere in orice moment. Aceleasi caracteristici sunt oferite si de fondurile monetare, categorie de fonduri care nu sunt influentate de evolutiile pietei de capital si care aduc randamente superioare depozitelor sau conturilor de economii fara asumarea unor riscuri mai mari .

Randamentele medii pentru conturile de economii variaza acum intre 10 si 13,5%, in timp ce profiturile oferite de fondurile monetare variaza intre 10,3 si 18%.
  •   2008-12-10
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.