Financiar

#impozit forfetar #venituri #profit #oameni de afaceri

Impozitul forfetar nu va reduce evaziunea fiscala dar va creste preturile

Intentia Finantelor de a introduce un impozit fortetar aplicat pe veniturile companiilor indiferent daca au profit sau pierdere a starnit nemultumiri in randul oamenilor de afaceri. Aceasta masura ar afecta afacerile mari din retail si distributie in sectoare precum bunurile de larg consum, farma sau electrocasnice , fara ca incasarile suplimentare la buget sa fie substantiale, noteaza Ziarul Financiar.

Spre exemplu, in situatia in care s-ar aplica impozitul de 0,5% din venituri pentru firmele care raporteaza pierderi, zece dintre cele mai mari companii din Romania care au inregistrat pierderi in 2008 sau 2007 ar trebui sa plateasca catre stat circa 20 milioane de euro, potrivit ZF.

"In conditii de criza cresterea impozitului nu este o solutie. Producatorii care inregistreaza pierderi si sunt fortati sa plateasca impozit fie vor creste evaziunea fiscala, fie vor creste preturile pentru a putea face profit, iar cei afectati vor fi consumatorii", a declarat reprezentantul unui jucator din industria de electrocasnice, citat de ZF.

"Inteleg efortul Guvernului de a creste veniturile la buget, insa se pot gasi si alte modalitati. Cred ca pentru companiile mari, care au standarde de contabilitate dupa care isi raporteaza veniturile, masura este un pic excesiva", este de parere Dimitris Sophocleous, CFO al A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic local, cu afaceri de peste 500 mil. euro si o pierdere de 2,3 mil. euro anul trecut.

Sebastian Vladescu, fost ministru liberal al finantelor, afirma ca introducerea impozitului forfetar sau nedeductibilitatea TVA la contractele de leasing auto reprezinta "idei nascute la disperare, rupte de economie". "Sunt genul de idei tipice cu care vin oamenii din Finante atunci cand sunt presati sa dea solutii de crestere a veniturilor, iar ei dau exact ce li se cere, fara o gandire economica in perspectiva", spune Vladescu.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea