Financiar

Haos in sistemul de distributie a electricitatii

Lipsa fondurilor pentru investitii, timpul limitat pentru implementarea acestora, dar si dezvoltarea necontrolata la periferii a zonelor de locuit creeaza probleme foarte mari in reteaua de distributie a electricitatii.

Directorul tehnic al Electrica, Tudor Serban , a declarat ieri ca nu este exclus ca (si) in aceasta vara, din cauza cererii ridicate de energie, consumatorii sa aiba de suportat pene dese de curent.

Probleme se intrevad mai ales in Bucuresti si in jurul acestuia (Ghencea, Ilfov, Militari, Pantelimon, Voluntari sau Colentina) unde, din cauza expansiunii imobiliare, reteaua face fata foarte greu numarului de consumatori. Potrivit oficialului Electrica, in unele zone ale Capitalei, consumul de energie creste anual si cu 100%, spre deosebire de un avans de 3-4% la nivel national.

Capitala, aproape de colaps

"La vara vor fi pene de curent pentru ca timpul a fost scurt si, din lipsa fondurilor, nu ne-am permis sa facem lucrari", a spus Tudor Serban, in cadrul unui seminar organizat de Institutul Roman pentru Studiul Folosirii Surselor de Energie (IRE).

El a adaugat ca Bucurestiul are nevoie de investitii de un miliard de euro pentru dezvoltarea retelelor electrice in urmatorii patru-cinci ani. "In Bucuresti trebuie tras un semnal de alarma, pentru ca nu suntem departe de un punct critic", a afirmat oficialul Electrica.

Desi ramane de explicat cum sunt eliberate totusi avizele de racordare , Tudor Serban a declarat ca probleme apar si din cauza nerespectarii parametrilor tehnici. "Numarul consumatorilor este uneori dublu fata de cel inregistrat.

Multi functioneaza pe racordurile de santier. In Bucuresti si in imprejurimi trebuie deviate retelele de inalta tensiune, sub care s-au construit imobile", a spus Tudor. Potrivit acestuia, un rol in crearea acestei situatii il au si primariile, care elibereaza avize fara a se face studii de fezabilitate privind capacitatea retelei.

Mai putin de 10% din statii au fost modernizate

La nivel national, modernizarea statiilor electrice necesita 4 miliarde de euro, si asta pentru ca, din cele 850 de statii existente, au fost modernizate pana acum doar 50-60 de unitati. Cele vechi sunt realizate cu tehnologia anilor ’60... De unde vor veni totusi fonduri de dezvoltare? O parte din privatizarea filialei Electrica Muntenia Sud, pentru care Electrica va incasa circa 400 milioane de euro, pana la finele lunii aprilie.

Pe de alta parte, nici distribuitorii privati nu au realizat investitii la nivelul cerut, a afirmat presedintele IRE, Jean Constantinescu. "Exista o anumita tendinta ca intai sa se ocupe de dotarea casieriilor, a centrelor de primire clienti, a contoarelor, apoi de starea retelelor. Eu am incredere totusi in acesti investitori privati", a spus oficialul IRE.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea