Financiar

#guvern #limitare #firme #performanta #angajamente #imprumut #fmi

Guvernul va limita nivelul garantiilor pentru companii in functie de performanta lor

Cele 13 miliarde de euro imprumutate de la Fondul Monetar International (FMI) aduce pentru Guvern angajamente si conditii mai numeroase decat cuantumul datoriei pe care o va rambursa. Astfel, memorandumului semnat cu Guvernul de la Bucuresti, impune plafoanele pentru deficitul bugetar, inflatie, restructurarea companiilor de stat, precum si reducerea garantiilor guvernamentale pentru companii in functie de performantele economice pe care le inregistreaza.

Acordul cu FMI impune Romaniei sa respecte 'regulile jocului' pe parcursul restituirii imprumutului contractat. Asadar, Guvernul trebuie sa raporteze lunar datele legate de finantarile europene, iar nivelul garantiilor guvernamentale acordate sectorului privat si companiilor de stat va fi limitat de criterii de performanta , plafonul pentru fiecare trimestru al acestui an fiind stabilit la 6 miliarde de lei.

Deficitul bugetar va fi monitorizat trimestrial, ceea ce inseamna ca Guvernul este constrans sa limiteze la maxim cheltuielile, iar pana la 20 octombrie 2009 trebuie adoptate legile de restructurare a sistemului public de salarizare, care presupun, printre altele, pastrarea unui raport de 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem, noteaza Realitatea TV.

Tot la nivelul regulilor impuse de FMI, Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a angajat sa ofere conditii preferentiale bancilor care au fost de acord sa continue creditarea. Totodata, BNR va trebui sa reduca rata inflatiei la 3,5% si sa raporteze conducerii FMI pierderile mai mari de doua miliarde de euro pe o perioada de 30 de zile.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

  •   2009-06-11
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.