Financiar

Guvernul schimba strategia: nu ne mai bazam pe gaze

In cautarea surselor ieftine de energie, reprezentantii guvernului au spus cu ocazia Forumului Regional al Energiei ca „sistemul energetic trebuie sa fie pregatit pentru componenta energiei electrice, care sa o inlocuiasca pe cea a gazului“.

Varujan Vosganian , ministrul economiei si finantelor , a declarat ieri, la Constanta, ca „pana in 2020 trebuie sa dublam productia energetica a Romaniei“, sugerand ca alternative la gaz energia nucleara, cea regenerabila si modernizarea unitatilor termo .

„La reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este bine ca statul sa-si pastreze o pozitie dominanta, si, din moment ce este raspunzator pentru amplasament, e normal sa fie avantajat si din punct de vedere economic“, a spus ministrul.

El a recunoscut ca doar a informat cele sase companii partenere la constructia reactoarelor si nu a existat o negociere cu acestea, fiind posibila si retragerea uneia dintre ele.

Despre investitiile in energie regenerabila , pentru a caror stimulare guvernul va prezenta miercuri un proiect, Vosganian a spus ca trebuie insotite de modernizarea unitatilor de echilibrare a sistemului, cum ar fi unitatile termoelectrice. Pana la sfarsitul lunii iulie se vor incheia memorandumuri pentru construirea de noi grupuri energetice la termocentralele Doices ti, Borzesti si Galati.

Scumpiri de la 1 iulie

Desi nu a dat ca sigura scumpirea gazelor si a energiei electrice de la 1 iulie, Varujan Vosganian a gasit justificate cererile furnizorilor de utilitati: „Nu putem face abstract ie de evolutia preturilor internationale si nici sa procedam ca acum 10 ani cand protectia excesiva a consumatorului ducea la pierderi in sistem“, a spus ministrul. El a adaugat ca va gasi „o formula favorabila“ atat companiilor, cat si consumatorilor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-06-16
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Rolul tatalului in stabilirea bugetului familiei

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.