Financiar

Greseala sefilor ne poate lasa fara pensie

Bazele de date din Romania sunt realizate pe baza codului numeric personal ( ), iar daca o cifra din este transmisa gresit de angajator catre sistemul de pensii, banii din contributii ramand blocati intr-un cont care nu exista la care viitorul pensionar nu poate avea acces, se arata intr-o analiza din numarul de astazi al revistei „Capital“.

Cazuri concrete

Acest tip de erori a fost scos la iveala de sistemul pensiilor private. Jurnalistii au plecat de la cazul Magdei M., care a semnat actul de aderare la Pilonul II de pensii private obligatorii , insa, dupa incheierea perioadei de , nu s-a regasit pe niciuna din listele participantilor la acest sistem.

Dupa bine de doua luni de cercetari, Magda a aflat ca angajatorul a transmis gresit codul sau numeric personal atunci cand a virat contributia sociala catre stat. In concluzie, contributiile Magdei au fost blocate intr-un cont-fantoma, constituit pe baza unui CNP gresit.

„In cazul in care angajatorul comunica eronat un CNP prin declaratiile nominale lunare, are obligatia legala sa transmita o declaratie rectificativa, urmand ca modificarea actului de aderare din sistemul de pensii administrat privat sa fie operata in acelasi timp cu datele corespunza toare din sistemul public de pensii“, este punctul de vedere oficial al Casei de Pensii.

Pentru aceasta insa, cineva trebuie sa sesizeze greseala din actele publice. Desi, pana in prezent, cazuri de acest gen nu au fost semnalate in numar foarte mare, pensiile private sunt abia la inceput, iar in sistemul public nu se cunoaste cu exactitate situatia, intrucat aceasta se bazeaza in principal pe declaratiile nominale ale angajatorilor.

continuarea in Evenimentul Zilei 

  •   2008-08-06
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe Romaniatv

Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Aplicatii pentru prelucrarea de fotografii pe smartphone

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii