Financiar

#greenspan #criza economica #recesiune

Greenspan: Bush si Europa, vinovati de criza financiara

Europenii si administratia George W. Bush sunt de vina pentru izbucnirea crizei financiare din Statele Unite, care a explodat, ulterior, sub forma unei recesiuni globale, este de parere Alan Greenspan , care a condus Federal Reserve (banca centrala americana) timp de aproape 20 de ani.

Greenspan, presedintele Fed in perioada 1987 - 2006, este considerat unul dintre principalii vinovati in criza creditelor , care a dat nastere crizei financiare si a fost chemat sa depuna marturie in fata comisiei care se ocupa de investigarea motivelor recesiunii, in Statele Unite.

In timpul declaratiilor in fata comisiei, fostul sef al Fed a dat vina pe cererea crescuta a investitorilor europeni, pentru problema ipotecilor sub-prime.

"Eu am avertizat ca vor exista consecinte ale acestei situatii in timpul unei marturii in Senat, in 2004", s-a scuzat Greenspan, citat de The Washington Post. "In 2002, mi-am exprimat ingrijorarea ca extraordinara crestere a pietei imobiliare, finantata de majorarea datoriilor din creditarea ipotecara, nu poate continua la nesfarsit", a adaugat acesta.

De asemenea, el a dat vina pe administratia Bush, dar si pe cea a lui Bill Clinton, pe bancile Fannie Mae si Freddie Mac si pe unul dintre colegii sai de la Federal Reserve, care ar fi contribuit, potrivit spuselor sale, "la cel mai mare balon global din ultimele generatii".

Greenspan este de parere ca, fara cererea foarte mare de derivate exotice din partea investitorilor europeni si fara participarea "dubioasa" a agentiilor de rating, dar si a bancilor de investitii si sutelor de creditori de mici dimensiuni si fara incurajarea guvernului de a fi cat mai multi proprietari, criza nu ar fi existat.

El a explicat ca agentiile de rating au acordat ratinguri AAA pachetelor de ipoteci sub-prime care ar fi meritat cel mult BBB.

Fostul presedinte al Fed a respins acuzatiile unor membri ai comisiei de investigare, potrivit carora nu a reusit sa monitorizeze bine ipotecile de tip sub-prime si modul in care acestea erau transformate in obligatiuni, fara a exista un capital suficient de mare pentru a le sprijini, relateaza The Guardian.

Drept argument, Greenspan a spus ca nimeni nu poate lua masuri pentru a preveni evenimentele neprevazute si singurul mod de a evita repetarea crizei ar fi obligarea bancilor sa pastreze capital mai mare.

Pe de alta parte, presedintele comisiei de investigare, Phil Angelides, fost presedinte al Trezoreriei din California, crede ca Greenspan ar fi trebuit sa opreasca cresterea accelerata a pietei imobiliare. "Ati fi putut, ar fi trebuit, insa nu ati facut acest lucru", a spus Angelides.

De asemenea, Greenspan a spus ca Fed nu a putut influenta prea mult nici rata dobanzii de politica monetara, pe care a scazut-o mult, in vederea redresarii economice dupa recesiunea din 2003. Insa, fluxurile de capital strain au avut o influenta mai mare pe termen lung, a sustinut acesta.

Alan Greenspan a admis ca si Federal Reserve isi are partea sa de vina, dar doar pentru ca a fost de acord cu estimarile academice si financiare. "Am avut o rata de succes de 70 la suta. Daca ai dreptate in 70 la suta din cazuri, este exceptional de bine", a spus acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea