Financiar

#Yanis Varoufakis #demisie grecia # grexit # masuri grecia #referendum grecia # criza grecia

Grecia a spus "NU". Primele consecinte au aparut deja

Dupa ce, intr-o majoritate clara, Grecia a spus "nu" masurilor de austeritate si i-a acordat implicit un nou vot de incredere premierului Alexis Tsipras, reactiile de la Bruxelles, dar si de la Atena au inceput sa apara. Prima victima a referendumului, ministrul de finante Yanis Varoufakis, a demisionat.

Varoufakis a afirmat într-un comunicat că a fost informat că unii membri ai zonei euro ar prefera să fie absent de la reuniunile miniştrilor de Finanţe, "o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord". "Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi", a precizat el, potrivit Mediafax.

"Referendumul din 5 iulie va rămâne în istorie ca un moment unic în care o mică ţară europeană s-a ridicat împotriva sclaviei datoriilor", a mai scris Yanis Varoufakis pe site-ul său.

 

"Ca toate luptele pentru drepturi democratice, această respingere istorică a ultimatumului Eurogrupului din 25 iunie vine cu un preţ. Prin urmare, este esenţial ca imensul capital acordat Guvernului nostru de splendidul NU să fie imediat investit într-un DA pentru o soluţionare adecvată - un acord care implică restructurarea datoriei, mai puţină austeritate, redistribuirea în favoarea celor nevoiaşi şi reforme reale", a adăugat el.

Nici reactiile internationale nu au intarziat sa apara. Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a denunţat referendumul organizat în Grecia, apreciind că premierul grec Alexis Tsipras a "aneantizat ultima pasarelă prin care un compromis ar fi putut fi găsit".

În schimb, preşedintele italian Sergio Mattarella le-a cerut europenilor să-şi arate "solidaritatea" faţă de Grecia, care "face parte din Europa". De asemenea, el le-a cerut liderilor greci să de dovadă de acelaşi spirit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea