Financiar

Granele, sub media europeana

Romania si Bulgaria sunt statele UE cu cea mai scazuta productivitate in cazul culturilor de cereale, iar diferenta se va adanci in urmatorii ani, astfel ca recolta la hectar va fi in 2014 cu mult sub cantitatea obtinuta, in medie, de celelalte tari din blocul comunitar, se arata in raportul publicat de Directia pentru Agricultura a Comisiei Europene.

Potrivit raportului, randamentul la hectarul de cereale din tarile membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Romaniei si Bulgariei, ar putea creste de la 4,7 tone in 2006 la 5,1 tone in 2014. In 2014 productia medie la hectar ar putea atinge 6,1 tone in UE-15 (statele care au aderat inainte de 2004), in timp ce in UE-10 (statele care au aderat in valul din 2004) va ajunge la 3,7 tone. In Romania si Bulgaria productia este in prezent de circa trei tone la hectar si ar putea creste usor, la 3,1 tone la hectar, pana in 2014, se  mai arata  in raport.

In ciuda restructurarii care este in plin proces, mai ales in Romania, productia ar putea ramane sub potential, se mai spune in raport. La nivel european, productia de cereale va inregistra o crestere mai moderata decat era estimat anterior, cu un ritm mediu anual de 0,8% in perioada 2008-2014.

Cantitatea de cereale obtinuta la nivelul UE este prognozata la 306 milioane de tone in 2014, in crestere cu 50 de milioane de tone fata de 2007, in timp ce consumul intern va inregistra un avans de circa 20 de milioane de tone, datorita cresterii din sectorul biocomustibililor.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea