Financiar

Gigantii energetici, „imblanziti“ de regulile Comisiei Europene

Strategia Comisiei Europene demarata anul trecut, de separare a activitatilor de productie de cele de transport in interiorul marilor companii energetice , are o noua componenta.

Comisia incearca sa scape de opozitia tarilor care detin aceste companii (cea mai puternica impotrivire o au Franta si Germania) si sa le faca sa renunte singure la anumite activitati. Chiar daca implementarea unei noi politici intampina numeroase bariere, executivul european se foloseste de legislatia comunitara deja existenta pentru a declansa investigatii antitrust impotriva companiilor din sectorul energetic.

Ieri, grupul german RWE a acceptat sa vanda reteaua de furnizare a gazelor pe care o are, pentru a intrerupe investigatia antitrust initiata de Comisie, potrivit Reuters. Reprezentantii companiei au spus ca vanzarea retelei de 4.100 de kilometri catre o terta parte nu are legatura cu disputa politica de separare a activitatilor de producere si de transport al energiei. Separarea acestor activitati are rolul de a facilita cresterea concurentei pe piata de energie din Europa si implicit de scadere a preturilor .

La sfarsitul lunii mai, CE a declans at o investigatie antitrust si impotriva companiei franceze Gaz de France. Potrivit Comisiei, este posibil ca GDF sa fi blocat concurent a in sectorul distributiei prin rezervarea pe termen lung a capacitatilor de transport si printr-o serie de acorduri privind importurile.

Executivul de la Bruxelles a inregistrat deja o victorie: compania E.ON a anuntat ca va vinde reteaua electrica si unele centrale, dar a motivat decizia pe baza rationamentelor economice, si nu in urma presiunilor de separare a activitatilor. Strategia CE nu este favorabila nici Gazpromului, care are contracte de furnizare pe termen lung cu marile companii si care crede ca astfel „gigantii energetici“ nu-si mai pot planifica investitiile pe termen lung.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-06-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii