Financiar

#gigacalorie #factura #incalzire #electricitate #toamna

Gigacaloria, mai scumpa din toamna

Autoritatile locale trebuie sa stabileasca, pana la mijlocul lunii septembrie, in ce masura vor subventiona factura la incalzire.

Pretul energiei termice livrate de producatorii in cogenerare , care produc simultan electricitate si agent termic , a crescut in medie cu 9%, iar cel al gigacaloriei furnizate de centralele simple este pe cale sa fie majorat cu acelasi procent, a declarat, ieri, pentru EVZ, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Marian Bigiu.

„Deocamdata nu am primit datele de la toti producatorii de energie termica , dar cresterea pretului va fi in medie de aproape 10%, din cauza majorarii costurilor cu achizitia combustibilului“, a precizat Bigiu.

Edilii decid


Acest lucru nu inseamna, insa, ca factura platita de populatie va creste in acelasi ritm, intrucat, la pretul de productie, se aplica o subventie de minimum 10% de la bugetele locale si un ajutor de pana la 45% de la stat pentru combustibil . „ANRSC trimite catre autoritatile locale un aviz tehnic pentru a justifica majorarea pretului la produca- tori, pe baza caruia consiliul local aproba in ce masura va fi subventionata factura si stabileste pretul final platit de populat ie“, a explicat seful Directiei Preturi si Tarife din ANRSC, Constantin Predoi.

Potrivit acestuia, de regula, subventia depaseste ponderea obligatorie de 10%. „Cele mai mari preturi de productie se gasesc in zonele unde numarul debransarilor a fost foarte mare, cum ar fi Alba-Iulia sau Baia-Mare, unde autoritatile locale si-au asumat acordarea unei subventii mai mari, pentru a tine factura la un nivel acceptabil“, a mai aratat Predoi.

Ajutor pentru combustibil

In baza unei ordonante din 2006, maximum 45% din costul cu combustibil pentru productia de energie termica provine de la bugetul de stat, ajutor care se va acorda, potrivit ANRSC, pana in 2015. „Am cerut autoritatilor locale sa ne transmita, pana la 15 septembrie, deciziile privind subventia care se va acorda, pretul mediu al energiei termice si valoarea combustibilului. Pe baza acestor date, ANRSC va calcula, pana la 1 octombrie, valoarea ajutorului pentru combustibil, care va fi inclusa in bugetul de stat pentru anul urmator“, a mai spus presedintele ANRSC.

TARIFE: Capitala a scapat

In Bucuresti, tariful actual platit de populatie este de 119 lei pe gigacalorie , iar primarul Sorin Oprescu anunta recent ca acesta nu va fi modificat sau majorarea va fi nesemnificativa, desi energia termica livrata de Electrocentrale Bucuresti (Elcen) s-a scumpit cu 11,2% de la 1 iulie.

Reprezentantii furnizorului de agent termic din Capitala au solicitat, inca din februarie, o majorare a pretului cu 25%, pentru a-si acoperi costurile cu achizitia combustibilului, crestere fara de care ar incheia anul cu pierderi de jumatate de miliard de lei. Premierul Calin Popescu- Tariceanu a cerut insa realizarea unui audit care sa demonstreze ca solicita- rile Elcen sunt justificate. Electrocentrale Bucuresti a produs anul trecut circa 6,6 milioane de gigacalorii, reprezentand 40% din consumul de energie termica la nivel national.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea