Financiar

#economie #bnr #criza financiara #revigorare economie #masuri financiare

Ghetea: Reducerea rezervelor minime de catre BNR ar putea ajuta economia

Bancherii considera ca banca centrala ar trebui sa reduca rezervele minime obligatorii. Astfel banii eliberati ar putea fi folositi pentru titluri de stat , credite pentru agricultura, firme mici si mijlocii sau locuinte, a declarat marti presedintele Consiliului de Administratie al Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea .

In acelasi timp, el a sugerat ca si dobanda de politica monetara ar trebui ajustata "un pic in jos", informeaza NewsIn.

"Am avut, in cadrul intalnirii cu premierul de saptamana trecuta, o serie de propuneri care vizeaza masurile pe care ar trebui sa le ia banca centrala. Rezervele minime obligatorii prea mari limiteaza creditarea. S-a dovedit, o data cu venirea crizei, ca nivelul actual a fost binevenit, dar daca vorbim de relansare, propunerea noastra este ca banii blocati in rezerve sa fie eliberati", a spus Ghetea.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) impune bancilor un nivel al rezervelor minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei, dupa ce Consiliul de Administratie a decis, la ultima sedinta din 30 octombrie , sa reduca rezervele la pasivele in lei de la 20% la 18%, cu aplicare incepand cu perioada 24 noiembrie-23 decembrie.

Masura ar avea ca efect, potrivit analistilor, eliberarea in piata a circa 2 miliarde lei. Ghetea a precizat ca au existat pareri ale bancherilor care sustineau folosirea banilor din rezervele minime obligatorii pentru achizitionarea de titluri de stat, in timp ce altii propuneau folosirea lor pentru construirea de locuinte sau pentru IMM-uri.

O alta propunere a reprezentantilor comunitatii bancare pentru relansarea economiei a fost sustinerea activitatii in domeniul imobiliar prin masuri care sa permita bancilor acordarea in acordarea in continuare de credite in lei , in special ipotecare.

Alta propunere vizeaza majorarea capitalului social pentru fondurile de garantare, iar bancherii au propus inclusiv crearea unui fond de garantare ipotecar, potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Ghetea a vorbit si despre necesitatea capitalizarii Eximbank, pentru cresterea importantei si volumului de afaceri al bancii. 

  •   2008-11-18
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.