Financiar

Gazele s-ar putea scumpi din nou la 1 octombrie

Pretul gazelor naturale livrate populatiei nu va creste in trimestrul trei, insa, daca vor exista cereri justificate din partea distribuitorilor ANRE le va analiza si le va recunoaste, a declarat joi directorul Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale, Gabriel Sarbu.

“Autoritatea nu poate face speculatii. Dar daca vor demonstra ca dupa trimestrul trei au costuri justificate, analizam cererile si acestea vor fi recunoscute la acea data. Acest lucru va depinde de ce se va intampla cu cotatia barilului de petrol, cu pretul titeiului, dar pe termen lung, nu o zi, doua ci intr-o luna, doua, un trimestru”, a spus Gabriel Sarbu.

Potrivit oficialului autoritatii, majorarea pretului gazelor catre populatie anuntata joi este suficienta pentru trimestrul trei, iar distribuitorii isi recupereaza niste sume, dar nu in totalitate.

Sarbu afirmat ca nu vede niciun motiv ca distribuitorii de gaze sa dea in judecata ANRE.

“S-au inregistrat cresteri ale pretului gazelor de import, cresteri ale barilului de petrol. Mia de metri cubi de gaze a crescut de la 370 dolari in primul trimestru din 2008, la 420 dolari in trimestrul al doilea si in trimestrul al treilea costa deja 480 dolari.

Decizia luata azi a fost din trei motive: ca trebuie sa asiguram securitatea furnizarii, sa asigura stocurile de iarna si functionarea normala a pietei”, a explicat Sarbu.

ANRE a anuntat joi majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4,4%.

''Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente).

Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada'', informeaza un comunicat al reglementatorului emis joi agentiei NewsIn.

De asemenena, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea