Financiar

Gazele Romaniei se epuizeaza in 2020

Rezervele sigure de gaze ale Romaniei mai ajung doar pentru 12,5 ani daca se pastreaza ritmul actual de productie. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, rezervele dovedite sunt de 150 miliarde de metri cubi, iar productia anuala este undeva in jurul a 12 miliarde de metri cubi, cu tendinta de scadere.

“Este posibil sa mai avem o rezerva de aproape 100 miliarde de metri cubi de gaze”, a declarat Mihai Silviu German, director general adjunct in cadrul ANRM. Daca se va dovedi aceasta rezerva inseamna ca mai putem vorbi de gaz romanesc 20 de ani de aici incolo.

In prezent gazul extras din tara asigura 60-70% din consumul intern, restul fiind importat de la rusi. Din cauza epuizarii naturale a resurselor interne, Romania va fi nevoita sa cumpere din ce in ce mai mult de afara, evident la preturi in continua crestere.

Pe piata de explorare si exploatare a gazului se bat doua companii, una privata, Petrom, si cealalta de stat, Romgaz. Ele impart frateste 97% din cota de piata. Petrom opereaza in principal in zona de sud a tarii, in special in Oltenia si Muntenia, in vest si in Moldova.

In schimb, Romgaz se concentreaza in Ardeal. Celelalte 3% se impart intre companii mici precum Amromco, Toreador, Wintershall, Aurelian Oil & Gas. Acestea din urma folosesc in genere campuri exploatate candva de Petrom si Romgaz  si parasite apoi pentru ca nu mai prezentau interes economic.

Sperante - zacaminte neexploatate

Cei doi mari operatori nutresc speranta ca resursele interne sunt mult mai mari decat cele estimate de ANRM. Recent, Mariana Gheorghe, director general executiv Petrom, declara ca “daca Mol (compania petroliera din Ungaria, n.r.) a descoperit zacaminte in Columbia unde nimeni nu credea, nu vad de ce nu am descoperi alte zacaminte in Romania”.

Anul trecut, Petrom a anuntat ca a descoperit langa Focsani unul dintre cele mai importante zacaminte de gaze de dupa 1990.

Cea mai mare descoperire a fost facuta la Sighisoara, in 2003, de catre Romgaz si Wintershall AG, companie de petrol si gaze din Germania. In 2006, o stire din Ungaria a facut destul de multa valva in Romania. Compania canadiana Falcon Oil and Gas a gasit rezerve importante de gaze naturale in zona localitatii Mako, aflata la cativa kilometri de granita cu tara noastra.

In bazinul Nadlac, aflat in apropierea acelui perimetru, dreptul de exploatare il detine Carpathian Energy Companie Petrolifera, societate cu capital canadian. Pana in 2004, perimetrul a fost exploatat de Petrom.

  •   2008-07-04
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.