Financiar

# piata petrolului #piata #petrol #pret

Focus-ul saptamanii: miscarile de pe piata petrolului

Pretul petrolului Brent (petrolul brent este tranzactionat la Londra si este in principal cel de origine araba) a atins un nou maxim pentru ultimii doi ani, tranzactionandu-se la 120 dolari pe baril . Cresterea pretului a fost cauzata de oprirea partiala a livrarilor de petrol din partea Libiei, pe fondul luptelor din aceasta zona.

De altfel, situatia din Libia si din Orientul apropiat in general a reprezentat pentru pietele de capital si de marfuri evenimentul cel mai important din ultima saptamana. Teama pietelor este ca un pret ridicat al petrolului poate constitui un soc pentru revenirea economiei globale.

Riscurile nu sunt insa limitate doar la Libia, ci reprezinta extinderea conflictului in mai multe tari producatoare de petrol din zona Araba. Un pericol major il reprezinta Arabia Saudita, care este cel mai mare producator de petrol din zona si care pana acum nu a avut parte de miscari sociale.

Insa, bursa din Arabia Saudita a scazut peste 20% in ultimile patru  zile, ceea ce a avut un efect puternic asupra “nervozitatii” pietelor internationale si a mentinut o presiune constanta asupra pretului petrolului.
 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea