Financiar

#economie #scadere #criza #romania #fmi

FMI revizuieste prognoza pentru Romania: contractia economica va fi de 8,5% in acest an

Noul scenariu luat in calcul la stabilirea noului cadru macroeconomic arata o scadere a economiei cu 8-8,5% in acest an, estimare avansata atat de expertii Fondului Monetar International (FMI), cat si de Guvern. In acest context, Romania trebuie sa negocieze cu FMI o noua scrisoare de intentie prin care sa fie modificat acordul din primavara, iar autoritatile sa-si asume noi angajamente de reforma si ajustare a cheltuielilor pentru a putea primi a doua transa din imprumutul de 12,95 miliarde euro.

Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa unii economisti sunt de parere ca PIB-ul ar putea inregistra niveluri si mai scazute in trimestrele urmatoare.

"Atat Fondul Monetar International, cat si Guvernul discuta in momentul de fata pe un scenariu de baza care are in vedere o scadere a economieicu 8-8,5% in acest an, fata de 4,1% cat a fost luat in calcul la semnarea acordului", potrivit unor surse guvernamentale, citeaza Mediafax.

Inca de la inceputul lunii iulie, FMI lucreaza la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%.

Veniturile bugetare sunt cu 4 mld. euro sub estimari

Romania trebuie sa negocieze cu FMI o noua scrisoare de intentie prin care sa fie modificat acordul din primavara, iar autoritatile sa-si asume noi angajamente de reforma si ajustare a cheltuielilor pentru a putea primi a doua transa din imprumutul de 12,95 mld. euro, afirma surse guvernamentale.

"Evaluarea va fi mai flexibila , avand in vedere si apropierea alegerilor, insa aceasta nu inseamna ca vom scapa foarte usor pentru ca trebuie reduse cheltuielile cu pana la doua puncte din PIB. Fondul vrea masuri credibile, care sa fie implementate corect", afirma sursele citate.

Temerea FMI si a UE este ca Guvernul nu va fi capabil sa ajusteze deficitul bugetar estimat anul acesta la 7% din PIB pana la 3% din PIB in 2011, ceea ce ar compromite calendarul de adoptare a monedei euro.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

  •   2009-08-05
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.